Megjelent a televízióban az ellenállás szimbóluma

"Feltámadt" a "kivégzett" nő: férjhez akar menni

A szíriai állami televízióban szerdán megjelent egy nő, aki azt mondta: ő az, akiről a múlt hónapban azt állították, hogy a biztonsági ügynökök megölték, s aki gyorsan a Bassár el-Aszad rendszerével való szembenállás szimbólumává vált.

2011.10.05 18:10MTI

A 18 éves Zajnab al-Hosznit - akinek történetéről az Amnesty International és más emberi jogi csoportok is beszámoltak - állítólag holtan és megcsonkítva találták meg szülővárosában, Homszban, nem sokkal azután, hogy letartóztatták. A történet szerint azért vették őrizetbe, hogy ellenzéki aktivista bátyjára nyomást gyakoroljanak, s az feladja magát. Ellenzéki aktivisták idézték sűrűn az esetet, elmondva, hogy ő volt az első , aki a megmozdulások márciusi kezdete óta az őrizetben életét vesztette.
   
A szerdai tévéadásban szereplő, magát Zajnab al-Hoszninak nevező nő elmondta, hogy július végén elszökött otthonról, mert fiútestvérei szexuálisan zaklatták. "Élek és azért döntöttem úgy, hogy elmondom az igazságot, mert egyszer férjhez akarok menni és gyerekeket szeretnék, akiket hivatalosan anyakönyveznek" - közölte az adásban.
   
Az Amnesty International nyilatkozatot adott ki, amelyben megállapította, hogy a tévében látott interjú kérdéseket vet fel a csoport által korábban kapott információkkal kapcsolatban. A szervezet eredeti, Zajnab al-Hoszni meggyilkolásáról szóló nyilatkozatát "az esethez közel álló" forrásoktól kapott információ alapján tette közzé. Ezek a meg nem nevezett források egy megcsonkított holttestről készült videofelvételt is a szervezet rendelkezésére bocsátottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.