Tízezres tüntetések, folytatódó harcok

"Szíria szabadságot akar"

Tüntetők tízezrei követelték pénteken Szíriában az országát önkényuralmi módszerekkel vezető Bassár el-Aszad elnök távozását, a középső országrészben pedig folytatódtak a kormányerők és lázadó fegyveresek közötti harcok, amelyekben az elmúlt két napban hét kormánykatona halt meg.

2011.09.30 16:20MTI

A közép-szíriai Homsz tartomány székhelyének egyik peremvárosában, Halidíjában helyi lakosok által készített felvételeken látható volt, amint a tömeg azt skandálja, hogy "Szíria szabadságot akar".
   
A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSHR) nevű nem kormányzati szervezet szerint a főváros, Damaszkusz mellett a déli Deraa, az északnyugati Idlíb, s a középső országrészbeli Hama és Homsz tartományban tartottak megmozdulásokat Aszad ellen. A katonák Homsz városában tüzet nyitottak a tüntetőkre, s közülük legalább hetet megsebesítettek; Hama városában szintén voltak sebesültek.
   
Közben folytatódtak az összecsapások Rasztán városánál a kormánykatonák, illetve a lázadó fegyveresek és a hozzájuk csatlakozott katonaszökevények között. A szíriai állami hírügynökség elismerte, hogy az elmúlt két napban legalább hét katona vesztette életét a harcokban, 32 pedig megsebesült, bár a SANA hírügynökség azt hangoztatta, hogy a kormányerők is "nagy veszteséget okoztak" ellenségeiknek.
   
Ellenzéki aktivisták szerint kedd óta folynak heves összecsapások a kormányerők és a dezertőrök között Rasztánnál. Ez az első elhúzódó fegyveres konfliktus az Aszad-ellenes lázadás fél évvel ezelőtti kitörése óta. A szíriai hírügynökség pénteki jelentése annak (kormányzati) beismerését jelenti, hogy a lázadók heves ellenállást tanúsítanak, jóllehet a SANA a hivatalos álláspontot tükrözve csak "fegyveres terrorista csoportokként", nem pedig katonaszökevényként említi a hadseregből dezertálókat.
   
Rasztánból évtizedek óta toboroztak szunnita muzulmán újoncokat a hadseregbe, amelynek tisztikarát azonban az iszlám síita ágához tartozó, alavita vallási kisebbség tagjai uralják; az Aszad család is alavita, az ország lakosságának többsége viszont szunnita.
   
Rasztáni lakosok szerint legalább ezer dezertőr és helybéli fegyveres néz farkasszemet a harckocsikkal és helikopterekkel támogatott kormányerőkkel. Egy dezertőr mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy mindössze 100 (általában a tüntetők elleni tűzparancsot megtagadó) szökött katona harcol közel 600 fegyveres lázadó oldalán Rasztánnál.
   
A damaszkuszi kormány szerint több mint 700 katona és rendőr halt meg fél év alatt a szíriai összecsapásokban.
   
Az ENSZ adatai szerint a március közepén kirobbant, a szíriai kormányerők által elfojtani igyekezett lázadásban közel 2700 ember vesztette életét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.