Elszigetelődött az ország

Recseg-ropog a szíriai diktatúra

Fél évvel a szíriai tüntetések kirobbanása után egyre jobban inog Bassár el-Aszad rezsimje.

2011.09.22 08:10MTI

ENSZ-adatok szerint hat hónap alatt mintegy 2600 ember vesztette életét az utcai megmozdulásokat leverni próbáló hadsereg beavatkozása következtében - ám a rezsim ellen demonstrálók elszántságát ez sem tudja megtörni.
   
Aszad elnök tavasszal megkísérelte kifogni a szelet az ellenzék vitorlájából, amikor feloldotta az évtizedek óta fennálló rendkívüli állapotot. Ugyanakkor semmit sem tett azért, hogy elejét vegye a fegyveres erők által alkalmazott aránytalan erőszaknak. Nemzetközi síkon az elnököt már senki nem tekinti tárgyalópartnernek; tetteivel és nyilatkozataival még annak a lehetőségét is elpuskázta, hogy egyszer majd külföldi emigrációba vonulhasson - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
   
A szíriai rezsim eljátszotta a szavahihetőségét. Törökország, amely hosszú időn át megpróbált hidat verni Aszadnak a reformok felé, csalódottan elfordult tőle, feladva a reményt, hogy Damaszkusz valaha is hajlandó lesz radikális reformokra. Még Szíria egyik utolsó szövetségese, Irán is viszolyogva nézi a tüntetések vérbe fojtását.
   
A német újság közel-keleti szakértője, Rainer Hermann értesülése szerint iráni diplomaták már fölvették a kapcsolatot szíriai ellenzéki körökkel, felkészülve Aszad bukására. Teherán ugyanis attól tart, hogy elveszítheti - Irak mellett egyetlen - állami szövetségesét az arab világban. Amennyiben ugyanis Aszad síita-barát rendszere a süllyesztőbe kerül, az őt követő bármely, a szunnita többség akaratát képviselő kormány alaposan leértékelné az Iránhoz fűződő viszonyt.
   
Szíria az arab világban is elszigetelődött. Az Arab Liga, amelyen belül Damaszkusz évtizedeken át hangadónak számított, nemrég kerek-perec elutasította a szíriai kormány átlátszó kezdeményezését az arab államokon belüli demokrácia és reformok előmozdítására. Ehelyett a testület felszólította Szíriát, hogy maga járjon elöl jó példával.

Ezen felül a tagállamok a vérontás beszüntetését követelték Damaszkusztól. Még ennél is keményebb támadást intéztek a rezsim ellen az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) hat tagállamának miniszterei. Egyhangúlag elfogadott nyilatkozatukban felhívták Aszad kormányát, hogy haladéktalanul állítsa le a rezsim "öldöklő gépezetét". A GCC-től érkezett az a javaslat is, hogy függesszék fel Szíria tagságát az Arab Ligában.

Az Aszad-rezsim támogatása évek óta csökken, ez azonban a mindenható biztonsági apparátus miatt nem mérhető kézzelfoghatóan. Az emberek túlnyomórészt passzívak, elégedetlenségüknek csak idén kezdtek hangot adni. Az országot jól ismerők becslése szerint a rendszert csupán néhány tízezer fő támogatja aktívan. A lakosság nagy többsége nézőként követi az összetűzéseket anélkül, hogy bármelyik félhez csapódna. A kisebbségek, például a keresztények - már csak az iraki vagy a libanoni kisebbség helyzetét figyelve is - inkább a rezsimmel szimpatizálnak; úgy vélik, hogy az megvédi őket a szunnita muzulmánok esetleges megerősödésével szemben. A konfliktusba azonban nem avatkoznak be.
   
Bár  az utcai megmozdulásokon több százezren vesznek részt, az ellenzék ütőereje mégis csekély. Ügyesen adagolt elnyomó politikájával Háfez Aszad elnök (1970-2000) és a fia, Bassár évtizedeken át meggátolta az ellenzék létrejöttét. A mai tiltakozó mozgalom ezért az egyes városok és régiók közötti koordináció nélkül alakult ki. Csak az utóbbi hónapokban figyelhető meg némi összehangolt fellépés. A hazai csoportokkal csak szórványos kapcsolatban állnak a külföldi száműzetésben tevékenykedő ellenzéki mozgalmak. Ezek mindenféle "átmeneti tanácsokat" meg "nemzeti tanácsokat" alakítanak Párizsban, Isztambulban, Ankarában anélkül, hogy egyeztetnék egymással a tevékenységüket, vagy közös frontot alakítanának. Így aztán nem bírnak befolyással a szíriai eseményekre.
   
Aszad rezsimjének bukása ugyan nem áll küszöbön, ám csak idő kérdése - véli Hermann. Ez pedig megváltoztatná az egész térséget. A néhai libanoni kormányfő, Rafik Haríri meggyilkolásában részt vett merénylők - jövőjük biztosítása érdekében - alkalmasint készek lehetnének vállalni a koronatanú szerepét. Az egymással perlekedő libanoni csoportok már nem Szíriához fűződő viszonyukat tekintenék vonatkozási pontnak. Irakban eltolódnának a három nagy csoport közötti erőviszonyok, a radikális palesztin csoportoknak pedig új patrónus után kellene nézniük - vagy mérsékeltebb hangnemre váltani.
   
Bár a szíriai városok utcáin tüntető tömegek nemzetközi beavatkozást követelnek saját védelmük érdekében, erre nem fog sor kerülni. Az ellenzéknek szárnyakat adott a líbiai önkényúr, Moammer Kadhafi bukása; ugyanakkor fontos számukra a diplomáciától érkező látható támogatás. Ennek jegyében vett részt a múlt héten az Egyesült Államok, Franciaország és Japán nagykövete egy neves ellenzéki aktivista, Giját Matar emlékére tartott rendezvényen. Matar a rezsim börtönében elszenvedett kínzásba halt bele. Halálát az Európai Unió éles hangú nyilatkozatban ítélte el.

A Daraja városrészben tartott megemlékezésről videofelvétel készült, ezen látható a három nagykövet, amint együttérzéséről biztosítja az ellenzéki aktivistákat. A felvétel napok óta fenn van a YouTube videomegosztó portálon. A diplomaták korábban fölkeresték Hama városát, a tiltakozó mozgalom fellegvárát. Már ez a gesztus is elegendő volt ahhoz, hogy Amerika-barát érzelmeket keltsen a lakosságban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.