Panetta tárgyalásokat szeretne

"Merész intézkedésekre" szólították fel az izraeli és a palesztin felet

"Merész intézkedésekre" szólította fel az izraeli és a palesztin felet Leon Panetta amerikai védelmi miniszter, hogy két, egymással békében élő állam megteremtésével megoldják a közel-keleti válságot.

2011.10.03 19:18MTI

Panetta hétfőn érkezett közel-keleti látogatásra, amelynek keretében izraeli és palesztin vezetőkkel tárgyal, majd útban Brüsszel felé, a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek ülésére tartva rövid kitérőt tesz Egyiptomban.
   
Az Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel Tel-Avivban tartott közös sajtótájékoztatón Panetta leszögezte, hogy a válságnak nincs más megoldása, mint a tárgyalások révén történő megegyezés.
   
Barak kijelentette, hogy Izraelnek meg kell találnia a módot a béketárgyalások újrafelvételére, valamint a szomszédos Egyiptommal és Törökországgal kialakult feszültség enyhítésére. Az izraeli miniszter ugyanakkor nem vetett fel új javaslatokat a kényes kérdések, köztük a palesztin területeken épülő zsidó telepek ügyében.
   
Száeb Erakát palesztin főtárgyaló annak bizonyítékaként üdvözölte Mahmúd Abbász palesztin elnök és Leon Panetta rámalláhi találkozóját, hogy "nincs szakítás" Washingtonnal. Közlése szerint Abbász megerősítette az amerikai vendégnek, hogy kész ismét folytatni a béketárgyalásokat, ha Izrael leállítja a zsidó telepek építését és bővítését Ciszjordániában, illetve Kelet-Jeruzsálemben. Emellett számára az 1967-es határok szolgálnak tárgyalási alapul, bár azokat Izrael védhetetlennek tartja.
   
Panetta kifejtette Abbásznak is, hogy a két önálló és független államhoz a közvetlen tárgyalásokon keresztül vezet az út, a közel-keleti konfliktusban közvetítő négyesfogat - az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ - szeptember 23-i nyilatkozatában lefektetett tárgyalási menetrend alapján.
   
Még úton a Közel-Kelet felé Panetta az őt kísérő újságíróknak kifejtette: a két fél számára az a legfőbb üzenete, hogy semmit nem veszítenek a tárgyalások újrafelvételével. Álláspontja szerint Izrael egyre inkább elszigetelődik a Közel-Keleten, és a térség biztonságának érdekében fontosnak tartja, hogy az Egyesült Államok minden tőle telhetőt megtegyen, hogy segítsen Izraelnek helyreállítani kapcsolatait az olyan országokkal, mint Törökország és Egyiptom.

Panetta, aki hétfőn este találkozik Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, az izraeli kollégájával tartott sajtóértekezleten beszélt a szíriai helyzetről is. Kijelentette, hogy Bassár el-Aszad elnök rendszerének bukása "csak idő kérdése". Rámutatott, hogy a szíriai kormányzat elvesztette hitelességét, miután erőszakkal fojtja el a tüntetéseket, több mint kétezer ember halálát okozva. Barak szintén úgy vélte, hogy az Aszad-rendszer napjai meg vannak számlálva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.