Közel kétezren tüntettek

Palesztinok tüntettek az Izraelben bebörtönzött honfitársaik mellett

Több ezer palesztin tüntetett Ciszjordániában és a Gázai övezetben hétfőn az Izraelben raboskodó és éhségsztrájkoló palesztinokkal rokonszenvezve.

2011.10.03 17:23MTI

Közel kétezren gyűltek össze a Vöröskereszt nablúzi székháza előtt Ciszjordánia északi részén. A tiltakozók levelet küldtek a nemzetközi szervezetnek, amelyben annak segítségét kérték a szeptember 28-a óta éhségsztrájkoló rabok kiszabadítása érdekében.
   
Hasonló megmozdulás volt Rámalláhban is, de azon csak néhány százan vettek részt.
   
A Hamász szélsőséges palesztin szervezet irányítása alatt álló Gázai övezet központjában, Gázavárosban több ezren tüntettek ugyancsak a Vöröskereszt székhelye előtt.
   
"Biztosítjuk börtönben ülő bátor társainkat arról, hogy közel a szabadulás napja, és hogy Gilád Salit nem ízlelheti meg a szabadságot, valamint nem láthatja újra a napvilágot addig, amíg őket el nem engedik" - mondta Iszmáíl al-Askar, a Hamász egyik vezetője.
   
Salitot 2006. június 25-én ejtette túszul három palesztin fegyveres. A Hamász azóta ismeretlen helyen tartja fogva az izraeli katonát. A szervezet ezer palesztin szabadon engedését követeli Salitért cserébe, de a tárgyalások megfeneklettek a rabok személyének és a csere helyszínének kérdésén.
   
Több ezer Izraelben fogva tartott palesztin kezdett éhségsztrájkot szeptember 28-án, a börtönviszonyok ellen tiltakozva.
   
A B'celem izraeli emberjogi szervezet szerint több mint ötezer - köztük 200 kiskorú - palesztin raboskodik a zsidó állam területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.