Riadókészültség: Palesztina az ENSZ elé járul

Izrael a robbanástól retteg - 22 ezer rendőrt mozgósítottak

Izrael mintegy 22 ezer rendőrt mozgósított pénteken az országban, és katonai erősítéseket küldött a megszállt Ciszjordániába, hogy elejét vegye a tüntetések esetleges elfajulásának a palesztin ENSZ-felvételi kérelem késő délután várható benyújtása alkalmával.

2011.09.23 13:08MTI

"Legalább szombat estig 22 ezer rendőrt mozgósítottunk, a rend fenntartására az ország egész területén - mondta a rendőrségi szóvivő. - A rendőrség a második legmagasabb fokra emelte a riadókészültséget."
    
A rendőröket az Izraelt Ciszjordániától elválasztó zöld vonal mentén, az izraeli arab települések környékén és a bekebelezett, főként arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben helyezik készenlétbe. A Vörös Dávid-csillag, a vöröskereszt izraeli megfelelője is emelte riasztási szintjét.
    
A rendőri jelenlét fokozása ellenére több ciszjordániai településen a palesztinok pénteken összecsaptak a rendfenntartókkal. Egy ellenőrző pontnál az izraeli erők könnygázt használtak a kődobáló palesztinok szétoszlatására. Náblusz város közelében egy faluban palesztin bejelentés szerint az izraeliek lelőttek egy 35 éves férfit. Az izraeli hadsereg nem erősítette meg a hírt, úgy nyilatkozott, hogy ellenőrzi, igaz-e az, vagy sem.  
    
Jeruzsálem óvárosában a rendőrség megtiltotta a belépést a Mecsetek terére az ötven év alatti férfi hívőknek és az idősebbek közül is csak azok mehetnek oda, akik az izraeli hatóságok által kiállított jeruzsálemi lakcímkártyával rendelkeznek. A ciszjordániai lakóhellyel rendelkező palesztinok nem kereshetik fel a teret.
    
Az izraeli hadsereg felfüggesztette az eltávozásokat a Ciszjordániában szolgáló erőknél, és három zászlóaljnyi tartalékost, közel 1500 embert mozgósított a média szerint. A katonákat zavargások ellen bevethető eszközökkel szerelték fel.
    
Palesztinok tízezrei vonultak fel szerdán Ciszjordánia autonóm városaiban, hogy támogassák a palesztin állam ENSZ-felvételi kérelmét - ezek a legjelentősebb tömeggyűlések a területen 2005, a második intifáda (palesztin felkelés) vége óta.

Palesztina - Izrael térkép 1947; 1967; 2011 (MTI)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.