Négyszázezer dollár a büntetés

Fizetni fog Izrael a palesztin kislány megöléséért

Egy jeruzsálemi bíróság döntése értelmében több mint négyszázezer dollárt köteles fizetni az izraeli állam egy palesztin békeaktivistának, akinek 10 éves kislányát 2007-ben tévedésből megölte az izraeli rendőrség.

2011.09.26 17:29MTI

Abir Aramint eltalálta és halálosan megsebesítette egy gumilövedék, amikor az izraeli rendfenntartók egy Jeruzsálemhez közeli    faluban kövekkel dobálózó fiatalok tüntető csoportját oszlatták fel. A 10 éves gyerek a demonstráció idején az általa látogatott iskola épülete előtt tartózkodott testvérével. A lövedéktől elszenvedett sérülésekbe két nappal később belehalt.
   
Az ügyet egyszer már lezárták, akkor az izraeli rendőrség jelentésében az állt, hogy a kislányt kővel találták el.
   
Az áldozat családja azonban nem hagyta annyiban a történteket, és a legfelsőbb bírósághoz fordulva kérte az akták újbóli  megnyitását. Egy jeruzsálemi bíróság ezt követően arra a megállapításra jutott, hogy a gyermeket nem a tüntetők találták el, és elrendelte, hogy az izraeli kormány összesen 432 ezer dollárral kártalanítsa a hozzátartozókat, továbbá a jogorvoslati költségeket is vállalja magára. A testület döntését vasárnap hozták nyilvánosságra.
   
A megölt kislány édesapja, Basszám Aramin a 2005-ben indult, korábbi palesztin harcosokból és izraeli katonákból álló, a békés együttélést zászlajára tűző "Harcosok a békéért" nevű mozgalom egyik alapítója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.