Javaslatot tett a szakértői bizottság

Ismét elégedettek lehetnek Izraelben

Egy izraeli szakértői bizottság elkészítette hétfőre az ajánlásait a kormánynak arról, hogy miként lehetne orvosolni a megélhetési költségek gyors emelkedése miatt kialakult társadalmi elégedetlenséget, amely a nyáron példátlan tömegtüntetéseken tört felszínre.

2011.09.26 16:59MTI

A sajtó nagy vonalakba ismertette a Manuel Trajtenberg közgazdász vezette bizottságnak a lakásválság, az árdrágulás és a társadalmi egyenlőtlenség enyhítésére kidolgozott középtávú tervét, amelyet a kormánynak és a parlamentnek még jóvá kell hagynia.
   
A bizottság elsősorban 250 ezer lakás felépítését ajánlja a következő öt év alatt, s emellett a lakbérek ellenőrzés alatt tartását a legszegényebb családok esetében.
   
A másik javaslatuk a gyerekek ingyenes oktatásának bevezetése hároméves kortól (ez most az 5 éveseknél kezdődik), és az, hogy szabjanak határt a beiskolázási kiadásoknak. A tanítási napokat meg kellene hosszabbítani a délután közepéig, hogy ezzel csökkentsék a családok gyerekfelügyeleti költségeit.
   
Mint várható volt, a bizottság szükségesnek látja az adók emelését a tőkejavak és a vállalatok esetében, és csökkentését a szerényebb jövedelműek számára.
   
Tajtenberg professzor a programok költségét öt év alatt 30 milliárd sékelre becsüli (6 milliárd euró). A lapok szerint ehhez az szükséges, hogy a védelmi minisztérium kiadásait 3 milliárd sékellel csökkentsék. Ehud Barak védelmi miniszter vasárnap azt mondta, hogy a fegyveres erők a lehetőségeik mértékében készek hozzájárulni egy jobb társadalom kialakításához.
   
Az elégedetlenség a pártok népszerűségi mutatóiban is megjelenik: ha most tartanák a parlamenti választásokat, csaknem háromszorosára növelné parlamenti képviselői számát a Munkapárt, amely a múlt csütörtök óta új elnök, Selli Jahimovics volt újságíró vezetésével készül a legközelebbi megméretésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.