Fogat fogért

Afganisztán: megöltek egy tálib parancsnokot

A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) csütörtökön bejelentette, hogy megölték azt a tálib parancsnokot, akinek irányításával a lázadók augusztusban Vardak tartományban lelőttek egy katonai helikoptert.

2011.09.22 11:24MTI

A Chinook típusú helikopter utasai,  harmincegy amerikai és hét afgán katona életét vesztette.
   
Az ISAF közleménye szerint Kari Táhirral légicsapásban végeztek kedden  Vardak tartományban, miután megbizonyosodtak róla, hogy civilek nem tartózkodnak a helyszínen.
   
Az amerikai katonai helikoptert augusztus 6-án lőtték le, amikor a nemzetközi koalíciós erők az afgán hadsereggel közösen hadműveletet hajtottak végre a tálibok ellen Szajidabáád körzetben. A művelet célpontja a tálibok Tangi-völgyi vezetőjeként számon tartott Táhir volt. Az afganisztáni háború tízéves történetében az amerikaiak ezen a napon veszítették el a legtöbb emberüket.
   
Az afgán kormány egyik  tisztségviselője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy az amerikai erőknek maga Kari Táhir állított csapdát egy megtévesztő információval, amely szerint  tálib vezetők fontos tanácskozást tartanak Szajidabáád közelében. 
   
Az augusztusi baleset után nem sokkal az Afganisztánban állomásozó amerikai hadsereg azt állította, hogy légicsapásban végeztek a helikopter pusztulásáért felelős parancsnokkal, amit a tálibok akkor rögtön cáfoltak.
   
A NATO idén több mint 40 műveletet hajtottak végre Szajidabáádban, 35 lázadót öltek meg és több mint 80 személyt vettek őrizetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.