Merényletet Afganisztánban

Robbanóanyaggal teli teherautó gyilkolt a NATO-bázison

Öngyilkos merényletet követtek el a NATO egyik előretolt állása ellen a kelet-afganisztáni Vardak tartományban szombaton.

2011.09.11 10:45MTI

Az észak-atlanti szövetség tájékoztatása szerint két afgán civil életét vesztette, 77 amerikai katona és "kevesebb mint 25" afgán civil megsebesült. Egyik amerikai állapota sem életveszélyes. Az amerikai hadsereg korábbi közleményében 98 sebesültről számolt be, akik közül ötvenen amerikai katonák.
    
Internetes oldalukon a tálibok vállalták magukra a 2001-es Amerika-ellenes merényletek tizedik évfordulóját egy nappal megelőző merénylet elkövetését. A tettes egy robbanóanyaggal megrakott kisteherautóval szombat délután belerohant a bázis bejáratába, de a robbanás erejét nagyrészt felfogta a védőfal.
    
Út mentén elrejtett pokolgépek robbanásában tíz afgán polgári személy vesztette életét szombaton. Az egyik pokolgép Paktika tartományban, a pakisztáni határhoz közel fekvő Barmal körzetben lépett működésbe, aminek következtében négy férfi és két nő halt meg, kilenc civil pedig megsebesült. Kunduz tartományban egy autó futott robbanószerkezetre, a négy halott közül kettő gyermek volt.
    
A 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójának alkalmából a tálibok szombaton fogadalmat tettek, hogy az utolsó amerikai katona távozásáig folytatják harcukat az Egyesült Államok afganisztáni megszálló ereje ellen, s azt hangoztatták, hogy mozgalmuknak semmilyen szerepe nem volt az Amerika-ellenes merényletekben.
    
A médiának e-mailben eljuttatott nyilatkozatában a tálib vezetés azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a tíz évvel ezelőtti támadásokat ürügyként használta fel Afganisztán megszállásához. A tálibok egyúttal a nemzetközi közösséget tették felelőssé több tízezer afgán haláláért az invázió és az azt követő megszállás során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.