Aggódik az ENSZ

Verés és elektrosokk: kínzások Afganisztánban?

A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) fontolóra vette, hogy felfüggeszti a gyanúsítottak afganisztáni börtönökbe való áthelyezését azt követően, hogy az ENSZ kínzások soráról számolt be Afganisztánban.

2011.09.06 18:56MTI

A BBC úgy értesült, hogy az ENSZ-jelentésben a foglyok megveréséről illetve elektrosokk alkalmazásáról számolt be, a szóban forgó börtönöket az afgán rendőrség valamint a hírszerzés működteti. A portál birtokába jutott dokumentumból kiderült az is, hogy egyes afgán rendőrparancsnokok titkos büntetés-végrehajtási intézeteket működtetnek.

A nemzetközi katonai misszió képviselői arra figyelmeztették az afganisztáni Nemzeti Biztonsági Igazgatóság (NDS) vezetőségét, hogy hét tartományban állíthatják le a foglyok átadását a NATO által felügyelt börtönökből, beleértve a délkeleti Hoszt, az északi Tahár és a nyugati Herát provinciát.

Szintén kínzások gyanúja miatt állhat le a folyamat Kunduz tartományban. A nemzetközi koalíció a külföldi katonák kivonásával párhuzamosan adja át a hatalmat az afganisztáni rendfenntartó erőknek, ám egyes területeken kételyek merültek fel a helyi biztonsági erők megbízhatóságával kapcsolatban.

Augusztusban a brit védelmi miniszter döntött úgy, hogy felfüggeszti a raboknak az NDS kabuli börtöneibe való átszállítását, miután egy bíróság kínzások és súlyos bántalmazások veszélyeire figyelmeztetett. A biztonsági ellenőrzés átadása a tervek szerint 2014 végéig fejeződik be Afganisztánban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.