Kabul cáfolja az ENSZ-jelentést

Az afgán vezetés szerint nem történnek fogolykínzások

Afgán kormánytagok cáfolták szerdán azt az ENSZ-jelentést, amely szerint az ázsiai ország biztonsági szervei megkínozták a börtöneikben lévő foglyokat.

2011.09.07 14:59MTI

Az ENSZ-jelentés megszellőztetésének nyomán (a dokumentum mindeddig nem került hivatalos formában nyilvánosságra) a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) leállították őrizetbe vett egyének átadását az afgán szerveknek. A jelentés szerint egyes afganisztáni börtönökben ütlegelik és elektrosokkal kínozzák az őrizeteseket.
   
Biszmillah Mohammadi belügyminiszter és Rahmatullah Nabi belbiztonsági főnök sérelmezte, hogy a szóban forgó jelentést, amelyből kedden idézett a BBC televízió internetes portálja, a kabuli kormány nem kapta meg. Egyúttal emlékeztettek arra, hogy korábban a világszervezet közölte az afgán hatóságokkal: a börtönök és az őrizetben tartás körülményei megfelelnek a nemzetközi emberjogi előírásoknak.
   
Niláb Mobaraz ENSZ-szóvivő szerdán Kabulban közölte, hogy a jelentés végső formába öntése folyamatban van. A vizsgálódás eredményét mindazonáltal már eljuttatták az afgán kormánynak. "Úgy tűnik, hogy a kifogásokat (Kabul) roppant komolyan veszi" - tette hozzá a szóvivő. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy az afgán kormány egy sor intézkedést tervez a visszaélések felszámolása érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.