Mustárgáz és gránát

Kadhafi felhalmozta - a lázadók lenyúlták a vegyifegyver-arzenált

A líbiai lázadók kezére került a Kadhafi-rezsim által felhalmozott vegyifegyver-készlet egy része.

2011.09.17 16:25MTI

Nyugati titkosszolgálatok - műholdfelvételek alapján - megerősítették, hogy a líbiai mustárgázkészlet "a felkelők birtokában és ellenőrzése alatt" van. A helyszín a Tripolitól 600 kilométerrel délre fekvő Ruvágha vegyipari üzem. A NATO a levegőből tartja megfigyelés alatt az üzemet.

Nincsenek megbízható adatok arra vonatkozóan, mennyi mustárgázzal rendelkezik Líbia. Amikor csatlakozott a vegyi fegyverekről szóló nemzetközi egyezményhez, a Kadhafi-rezsim 23 tonnában jelölte meg a készlet nagyságát.

Külföldi szakértők abból indulnak ki, hogy ma a fenti mennyiség mintegy fele állhat rendelkezésre. A mustárgázzal töltött lövedékeket és gránátokat viszont még Kadhafi uralkodásának idején megsemmisítették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.