Lincseltek, akasztottak, agyonlőttek, kínoztak

Döbbenetes tények: háborús bűnöket követtek el Líbia lázadói

Egy neves jogvédő szervezet kedden közzétett jelentéséből kiderül: a Kadhafi-rezsim megdöntéséért harcoló líbiai felkelők önkényes emberöléseket és kínzásokat hajtottak végre.

2011.09.13 08:29MTI

Az Amnesty International (AI) több mint száz oldalas dokumentuma három hónapon át végzett vizsgálatok eredményeit összegzi. Mint rámutat, nem tesz egyenlőségjelet a Kadhafi-rezsim rémtettei és a lázadók által elkövetett törvénytelenségek közé. Az előbbiek súlyosabbak, számuk jóval nagyobb, s összességükben kimeríthetik az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát.
   
Mindazonáltal a líbiai felkelők bűntettei sem nevezhetők jelentéktelennek: egyes esetekben háborús bűncselekménynek minősíthetők, jóllehet kisebb mértékűek a rezsim hívei által elkövetett visszaéléseknél - mutat rá az AI jelentése. A konkrét esetek közül kiemeli, hogy az ellenzék hívei április és július között "önkényesen megölték" Kadhafi több mint egy tucat támogatóját, illetve biztonsági emberét.
   
Az ország keleti részének meghódítása után a felkelők több tucat kormánykatonát és feltételezett külföldi zsoldost "lőttek agyon, akasztottak fel vagy lincseltek meg" anélkül, hogy bármilyen módon felelősségre vonták volna őket ezért.
   
A jelentés szerint mind a kormányerők, mind a lázadók szították a fajgyűlöletet és a xenofóbiát, miáltal a líbiai lakosság dühe a fekete-afrikaiak ellen fordult. Utóbbiak egyre gyakrabban váltak támadások, rablások és bántalmazások elszenvedőivé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.