Halál a támaszponton

Döntött a bíróság: agyonverték a brit katonák az iraki őrizetest

Elmarasztalt egy nyilvános londoni vizsgálat brit katonákat, amiért "indokolatlan erőszakot" alkalmaztak nyolc éve Irakban egy őrizetes ellen. A fiatal férfi belehalt a brit támaszpont fogdájában szerzett számos sérülésébe.

2011.09.08 14:55MTI

A több mint két éven át tartó vizsgálatot - amelynek során 277 tanút hallgattak meg, és a végén 1400 oldalas jelentés készült - a felsőbíróság nyugalmazott bírája, Sir William Gage vezette.

Az eset 2003 szeptemberében történt a dél-iraki Bászrában. A várost ellenőrző brit haderő alakulata házkutatást tartott egy szállodában, ahol fegyvereket és felkelőket kerestek nem sokkal az után, hogy a felkelők megöltek négy brit katonát. A britek őrizetbe vették a szálloda 26 éves recepciósát, bizonyos Baha Múszát és kilenc másik helybélit. Egy tanú szerint a foglyok az őrizetbe vételük másnapján úgy néztek ki, mintha autóbalesetet szenvedtek volna. Músza két nappal később meghalt a fogdában. Mint azt a vizsgálat megállapította, a férfit súlyosan bántalmazták. Összesen 93 különböző sérülés volt a testén, zúzódások, el volt törve az orrcsontja és több bordája. A vizsgálat szerint halálában - amelynek közvetlen oka fulladás volt - közrejátszott a hőség is és az, hogy nem kapott sem enni, sem inni, és arra kényszerítették, hogy természetellenes pózban álljon.

Az ügyben hét katona ellen büntetőeljárás indult, de csak egyiküket ítélték el egy év börtönre, a többieket fölmentették. A vizsgálat megállapította a brit védelmi minisztérium felelősségét is.

A tárca ugyanis engedélyezte Irakban olyan kihallgatási technikák alkalmazását, amelyek 1972 óta be voltak tiltva a brit hadseregnél, például az, hogy csuklyát húznak az őrizetes fejére, és természetellenes pózba kényszerítik. A brit védelmi minisztérium összesen 4,8 millió dollár kártérítést fizetett Músza hozzátartozóinak és a másik kilenc iraki őrizetesnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.