Öngyilkos merényletek a Jemenben

Két robbantás - tizenegy halott

Tizenegy törzsi tag, köztük egy klánvezér halt meg vasárnapra virradó éjjel két öngyilkos merényletben a dél-jemeni Abján tartomány két falujában.

2011.08.21 12:59MTI

A törzsi források al-Kaida-tagoknak tulajdonították a merényleteket. A nemzetközi terrorhálózat helyi szervezete igen aktív a tartományban, amelynek székhelye, Zindzsibár május vége óta a feltehetőleg az al-Kaidához kötődő Saría Hívei kezén van.
   
A Zindzsibártól keletre fekvő Múdíjában robbanóövet viselő férfi rohant oda egy klán főnökéhez, Abu Bakr Asal sejkhez és törzse két másik tagjához, s felrobbantotta magát. Asal sejk és egyik társa testét azonnal szétszaggatta a detonáció, a harmadik áldozat, egy katonatiszt kórházba szállítás után halt bele sebeibe.
   
A keletebbre fekvő Arkúb térségében nyolc embert ölt meg és húszat megsebesített egy öngyilkos robbantó, aki autójával törzsi harcosok egy ellenőrzőpontjának hajtott - közölte egy törzsi forrás. Ezután másfél órás tűzharc tört ki a támadók és a törzsi harcosok között. Egy orvosi forrás szerint a húsz sebesült közül hét súlyosat a szomszédos Baida tartomány egyik kórházába vittek.
  
 A déli országrész erősen felfegyverzett törzsei ellenőrzőpontokat hoztak létre, így próbálván megvédeni falvaikat, miután az al-Kaida helyi erői csütörtökön elfoglalták a Zindzsibártól 35 kilométerrel keletre lévő Sakra települést.

Az iszlamisták - kihasználva az Ali Abdalláh Száleh elnök ostromlott kormányának utóvédharca miatt keletkezett biztonsági űrt - márciusban megszállták az Abján tartománybeli Dzsaar városát, majd májusban Zindzsibárt is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.