Köszönetet mondott a norvég népnek a kormányfő

Norvégiai vérengzés - megemlékeztek a parlamentben

Parlamenti megemlékezésében tisztelettel adózott honfitársainak a norvég kormányfő azért, ahogyan a július 22-i kettős merényletre reagáltak.

2011.08.01 16:01MTI

"Hálásan köszönöm a norvég népnek, hogy felelősségtudatot mutatott, amikor kellett, megőrizte a méltóságát, és a demokráciát választotta"...

Az egész ország megmutatta, hogy képes "megtalálni a helyes utat" a tragédia közepette - mondta Jens Stoltenberg a félárbocra eresztett nemzeti lobogókkal díszített parlamentben, V. Harald király és Haakon trónörökös, valamint meghívott hozzátartozók jelenlétében.
   
A miniszterelnök szerint "július 22-e nemzedéke a hősöké és a reményé". "Nekik köszönhetően az alapvető értékeinkben megújult hittel fordulhatunk a jövő felé". "A terrornak nem több gyűlölethez kell vezetnie, hanem több demokráciához" - mondta.
   
A megemlékezés egyperces néma felállással kezdődött, azután elénekelték a nemzeti himnuszt, majd a parlament elnöke egyesével felolvasta a 77 halálos áldozat nevét. Bejelentették, hogy augusztus 21-én az egész nemzet megemlékezik az áldozatokról, a családtagjaikról és az áldozatok megsegítésére siető emberekről.
   
Stoltenberg a beszédében az időnként durva parlamenti vitákra utalva azt kérte a norvég politikusoktól, hogy a merénylet nyomán gondolják át: "mit gondoltak, mondtak és írtak" a múltban. "Mindannyiunknak van mit tanulnunk a tragédiából.

Mindannyiunknak szüksége lehet arra, hogy elmondja: valamit rosszul tettem" - mondta, és kérte, hogy "ne kezdődjék boszorkányüldözés". Ősszel, "amikor a politikai munka folytatódik, ugyanazzal a bölcsességgel és tisztelettel fogunk viselkedni, mint a norvég nép" - ígérte a politikusok nevében a kormányfő.
   
Norvégiában szeptemberben választásokat tartanak. A gyász miatt megállapodás született arról, hogy a pártok augusztus végére halasztják a választási kampányuk megindítását.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.