Kínából is rendelt ezt-azt

eBay-en vásárolta a robbanószert a norvég mészáros

Anders Behring Breivik, aki beismerte a kettős norvég gyilkosság kivitelezését, állítólag a tervei megvalósításához szükséges eszközöket és anyagokat az eBay-en szerezte be.

2011.07.31 19:26ma.hu

A Sunday Telegraph utána nézett Anders Behring Breivik eBay-es vásárlásainak, szerintük a terrorista 500 gramm kénport vásárolt egy észak-londoni kereskedőtől.

Breivik elmondása szerint a ként iniciáló robbanószerhez vette. Ezek olyan robbanószerek, melyek könnyen robbanásra késztethetőek és alkalmasak egy nehezebben indítható robbanóanyag iniciálására. Általában kis mennyiségben alkalmazzák, mert relatív instabilak és veszélyesek. A nem szokványos gyutacsok kategóriájába tartozik az úgynevezett DDNP (diazo-dinitrofenol) diazovegyület, mely ezzel szemben könnyen előállítható és stabil.

Breivik azt állította, DDNP-hez kellett neki a kén, és szinte biztos volt abban, hogy a vámon lekapcsolják a csomagját, de mint elmondta: „úgy látszik, ez nem történt meg.”

A viszonteladó, aki értékesítette a ként Breiviknek, azt mondta, hogy sokkolta a hír, hogy mire használták az általa forgalmazott anyagot. A kénnel ugyanis legálisan lehet kereskedni, hiszen az akváriumvíz szűrése és a kertészkedés igazán békés tevékenységnek minősülnek.

Mindazonáltal, Breivik eBay-es vásárlása nem korlátozódott a kénre – állítja a lap. Az oldalon keresztül egyéb felszereléseket is vásárolt, amelyeket szükségtelen szenvedést okozó, mérgezett lőszerek gyártásához használt. Ilyen volt az a fúrósatu, melyet egy brit cégtől, a Tool Timeztól vásárolt mindössze 12 fontért. Rendelt továbbá 130 dolláros 3M teljesálarcot, szürőbetétekkel, valamint egy védőruhát is, amit a vegyi anyagok keverése és a műtrágya-alapú bombák készítése során viselt.

Breivik egyetlen vásárlása sem keltette fel, sem a brit, sem a norvég hatóságok figyelmét, annak ellenére, hogy norvég megfigyelőlistára került a nagy mennyiségű műtrágya vásárlása miatt.

A támadások előtt néhány órával online publikált 1500 oldalas manifesztumában, mely nem más, mint tömeggyilkosság megtervezésének kézikönyve, az eBay-t, mint terroristabarát oldalt emlegeti.

A Sunday Telegraph szerint elképzelhető, hogy Breivik különböző álnéven végezte vásárlásait, így teljes tevékenységének feltárása további kutatómunkát igényel.

Nemrég arra is fény derült, hogy Breivik nagy mennyiségű dinitrogén-oxidot is vett egy norvég online áruházból.

Vásárolt még a neten keresztül taktikai markolatot Hongkongból, speciális távcsövet Kínából, illetve pisztolyra szerelhető szúrófegyvert az USA-ból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.