Copycat-szindróma

Breivik-féle terrorhullám indul Európában?

Sokan attól tartanak, hogy a norvég mészárlás mintájára egyfajta új terrorhullám indul Európa-szerte, ugyanis Anders Behring Breivik, miután beismerte a közel száz emberéletet kioltó hidegvérű tettét, azt állította: nincs egyedül, vannak még, akik szintén küldetésüknek érzik a bevándorlás visszaszorítását az öreg kontinensen - bármi áron.

2011.07.28 13:06ma.hu

A mészáros, Anders Behring Breivik szerint szomorú cselekedete bizony szükséges tett volt a nyitott határok és a multikulturalizmus elleni fellépésnek. Noha még a legszélsőségesebbek is elítélik szörnyű tettét, Európa-szerte megnőtt a bevándorlás-ellenes hangulat.

Jonathan Birdwill, az erőszak és szélsőségek szakértője szerint a szakterületéhez tartozó csoportok részvétüket fejezték ki a történtek miatt, és elhatárolódtak Breiviktől, mindazonáltal hamar megtalálták a feketebárányt a baloldali politikusok személyében, akiket felelőssé tesznek amiatt, hogy a nagy mértékű bevándorlás lehetővé tételével minden okot megadtak Breiviknek a tettére.

Tényleg segélykiáltás lenne?

A szakértő szerint sokan érzik úgy: az európai kormányok „tesznek” a véleményükre – az emberek egyre elégedetlenebbek, egyre többen állnak át az olyan pártok mellé, akik a bevándorlás korlátozását tartják fontosnak, vagy csatakoznak iszlámellenes utcai mozgalmakhoz.

Blanka Kolenikova, az IHS Global Insight szakembere szerint mindig is lesz olyan réteg, aki elégedett az aktuális politikai és társadalmi helyzettel, és mindig is lesznek olyan csoportok, akik szerint a kormány nem cselekszik megfelelően, és nem foglalkozik a kérdéssel kellő odafigyeléssel. „A jövőben a norvég mészárlás folyamatosan frissen tartja a bevándorlás kérdését.”

Ez pedig tovább fokozza a nemzeti érzelmek felerősödését egész Európában – gondoljunk csak a Brit Nemzeti Párt megerősödésére, a szélsőjobboldali holland politikus, Geert Wilders országa harmadik legnagyobb pártjának élén áll, és iszlámellenes platform is fűződik nevéhez, továbbá Dánia újfent ellenőrzi határait, és kitoloncolja a rakoncátlan bevándorlókat.

Breiviknek is van helyi támogatottsága, néhányan ugyanis hősként kezelik a mészárost. Háromszázan nyomták a Tetszik gombot YouTube-manifesztumára, a Templomos Lovagrend, melynek vezetőjének nevezte magát Breivik, a multikulturális rezsimek elleni harcra készülődve, a legkeresettebb kifejezés a Google-n.

Birdwill biztos abban, hogy rengeteg olyan személy, akikről Breivik naplójában ír, együtt éreznek vele. „Látni fogjuk, hogy néhányan lemásolják a támadásokat a következő hónapokban, években.”

Mindenesetre egyre több politikus nyilatkozza, hogy át kell gondolni a multikulturalizmus kereteit, hiszen egyik nyugati vezető sem szeretné, ha országa véráldozatokat követelő ideológiák megnyilvánulásának adna helyet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.