Óvatosságra intett

Nem "fundamentalista keresztény" a norvég mészáros az oslói püspök szerint

Oslo katolikus püspöke a múlt pénteki norvégiai terrortámadások nyomán óvatosságra intett az olyan kifejezések használatát illetően, mint a "keresztény fundamentalizmus".

2011.07.26 15:28MTI

A Kathpress hírügynökségnek adott keddi interjúban Markus Brent Eidsvig úgy vélte: a merénylő, Anders Behring Breivik megpróbálta a keresztény hitet a maga céljaira kisajátítani.

A püspök felhívta a figyelmet arra, hogy "Norvégiában élnek fundamentalista keresztények is, de ők soha nem tennének hasonlót, és nem is rokonszenveznek Breivikkel". Eidsvig kifejezte meggyőződését, hogy a sokkoló eseményeket követően Norvégia képes lesz megőrizni demokratikus társadalmának nyitottságát.

"Már megmutatkozik, hogy meg fogjuk védelmezni demokratikus, emberi értékeinket" - mondta az oslói városháza előtt rendezett hétfői nagygyűlés kapcsán, amelyen az emberek kölcsönösen bátorították egymást. A püspök úgy véli, hogy a terrortámadások után különösen nagy felelősség hárul a katolikus egyházra mint a bevándorlók első fogadóállomására.

Az országban élő katolikusoknak mindössze tíz százaléka született norvég. (A lakosság túlnyomó része evangélikus vallású.)

Eidsvig szerint az egyház feladata elsősorban az, hogy segítse a bevándorlók beilleszkedését a társadalomba anélkül, hogy azok feladnák saját kultúrájukat.

"A mi társadalmunk elég nyitott ahhoz, hogy az ember megtartsa hitét és saját kultúráját" - hangoztatta Oslo püspöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.