Merénylet Norvégiában

Lars von Trier sajnálja, hogy filmje befolyással volt a tömeggyilkosra

Lars von Trier dán filmrendező sajnálja, hogy a norvégiai tömeggyilkos egyik filmjét, a Dogville-t (A menedék) választotta referenciaként, és úgy véli, hogy a dán szélsőjobb is felelős a norvégiai merényletért.

2011.07.31 14:55MTI

"Őrülten rosszul érzem magam, ha arra gondolok, hogy a Dogville, amely számomra a legjobb film, forgókönyvként szolgálhatott számára. Ez borzalmas" - mondta a filmrendező egy interjúban, amely a hétvégén jelent meg a Politiken című dán napilap honlapján.

"A Dogville utolsó jelenete fájdalmas hasonlóságot mutat az Utoyán történtekkel" - mondta a rendező a július 22-én történtekre utalva, amikor Anders Behring Breivik tüzet nyitott a Norvég Munkáspárt ifjúsági táborában lévő 600 fiatalra, és 69-et megölt.

Facebook-profilján a tömeggyilkos a harmadik legkedvesebb filmjének nevezte a 2003-ban forgatott Dogville-t, amelynek Nicole Kidman alakította fő karakterét egy falu lakói megkínozzák és megerőszakolják, mire ő végül lemészároltatja az egész falut.

"Azt kérdezi, szomorú vagyok-e, hogy megcsináltam ezt a filmet? Igen, ha bebizonyosodik, hogy a film ihlette őt, akkor elkeseredett vagyok, hogy leforgattam" - mondta Trier, hozzátéve, hogy a Dogville-lel éppen ellenkezőleg, nevelni akarta a nézőt.

Lars von Trier, akinek Hitlerrel kapcsolatos kijelentései megdöbbenést váltottak ki a legutóbbi cannes-i filmfesztiválon, a szélsőjobb Dán Néppárt felelősségét is felvetette.

A párt atrocitásokat követett el, azzal, hogy felhasználta a törvényhozást a muzulmán kisebbség provokálására, és a politikai irányvonala megfelel annak, amit Breivik vall - mondta a filmrendező.

"Ez a rasszizmus más skandináv országokra is kiterjedt, beépült Breivik tudatába és kétségkívül megadta neki azt az igazolást, amelyre szüksége volt" - tette hozzá.

"Nem tudok nem gondolni arra, hogy mi mint nemzet szintén felelősek vagyunk a norvégiai tragédiáért" - vélte Trier.

A provokációiról ismert Lars van Trier a cannes-i filmfesztiválon, Melancholia című filmje vetítése alkalmából kijelentette, hogy némileg együtt érez Hitlerrel. Kijelentéséért bocsánatot kért, de kizárták a 2011-es fesztiválról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.