Ki tudja, hányan haltak meg...

Az oslói merénylet-sorozat

Robbantás a belvárosban, lövöldözés ifjúsági táborban, áldozatok mindenütt.

2011.07.22 22:17MTI

Merénylet következtében erős robbanás rázta meg péntek délután a norvég főváros, Oslo központját. A rendőrség szerint heten meghaltak, többen megsebesültek, közülük ketten súlyosan. Röviddel később lövöldözés történt egy közeli szigeten a kormányzó párt ifjúsági szekciójának nyári táborában, egy szemtanú arról számolt be, hogy legalább húsz halottat látott a helyszínen. Ezt a rendőrség nem erősítette meg, de összefüggést látott a két esemény között. A magyar Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról.

Norvégiában - amely tagja a NATO-nak és részt vesz az afganisztáni és a líbiai hadműveletekben - a második világháború óta nem történt merénylet.

A detonáció a kormányzati negyedben történt, ahol szinte az összes minisztérium elhelyezkedik. A pokolgép a miniszterelnöki hivatal és egy sajtóközpont közelében robbant fel. Több épület erősen megrongálódott, de a károk mértékét még nem becsülték fel. A miniszterelnökségnek helyet adó 17 emeletes épület ablakainak nagyrésze betört.

Jens Stoltenberg kormányfő nem tartózkodott az irodájában, és sértetlen - közölték. A robbanás következtében több helyen tüzek keletkeztek. Az irodákat kiürítették, a kormányzati negyedet lezárták, a rendőrség kutyákkal keresett esetleges más pokolgépet.

Egy későbbi jelentés szerint kiürítették az oslói főpályaudvart, és a norvég TV2 televíziós csatorna épületét is. Szemtanúk szerint este katonák foglaltak el állásokat a belváros körül.

A robbanás helyszínén egy összeroncsolódott gépkocsi volt látható. A televízió megrongálódott épületeket mutatott, körülöttük a járdát üvegcserepek borították, innen-onnan füst szivárgott, és tucatnyi mentőautó és tűzoltó autó vonult ki.

Forrás: blottr.com

A norvég miniszterelnök "nagyon súlyosnak" minősítette a merénylet nyomán kialakult oslói helyzetet a médiának ismeretlen helyről adott nyilatkozatában. Jens Stoltenberg korainak mondta viszont, hogy egyértelműen terroristáknak tulajdonítsák a miniszterelnöki hivatal közvetlen közelében végrehajtott robbantást. Közölte, hogy tudomása szerint a kormány többi tagja is sértetlen. Hollétét - a rendőrség tanácsára hivatkozva - nem árulta el. "Mégha az ember fel is van készülve ilyesmire, ha megtörténik, az mindig elég drámai" - jelentette ki a miniszterelnök a TV2 televíziónak, amelyet később egy gyanús csomag miatt kiürítettek.

A magyar Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról az Oslóban történt péntek délutáni robbanás kapcsán. Szűcs Gabriella, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője az MTI-nek péntek este azt mondta, azt kérik a kint tartózkodó magyaroktól, hogy vegyék fel a kapcsolatot a magyar konzulátussal. Egyelőre senki nem jelentkezett, aki érintett lenne a robbanásban.

Egy Norvégiában élő magyar szemtanú, Bodó Benjámin arról számolt be az MTI-nek telefonon, hogy ő két rövid villamosmegállónyira járt, amikor egy nagyon erős dörrenést hallott. Az esős időjárás miatt először sokan mennydörgésre gyanakodtak, de a rendőrök, mentők és tűzoltók megjelentése ezt cáfolta. A tűzjelző szirénák még két órával később is hangosan szóltak a városrészben. Noha a rendőrség lezárta a teljes negyedet, mintegy száz méterre meg lehetett közelíteni a helyszínt, és a beszámoló szerint egy kirakat még ott is betört a légnyomástól.

A szemtanú szerint a járókelők nyugodtan viselkedtek, csődület nem alakult ki. A hírügynökségi jelentések szerint a robbanás közvetlen közelében viszont pánik és káosz alakult ki. A negyed viszonylag néptelen volt, mert a nyári munkarendben pénteken háromkor már befejeződött a munkaidő, és az irodák fokozatosan kiürültek - mondta el a szemtanú.

Egy szemtanú legalább húsz holttestet látott a táborban

A robbantás után egy rendőri egyenruhába öltözött férfi lövöldözni kezdett Oslo közelében, Utoeya szigetén egy ifjúsági táborban, ahová pénteken a miniszterelnököt várták. A táborban mintegy 560 ember vett részt.

Egy rádiónak nyilatkozó szemtanú saját elmondása szerint legalább húsz halálos áldozatot látott. Andre Scheie elmondta, hogy Utoya sziget partján látta a tetemeket.

"Nagyon sok halott van a parton ... körülbelül 20-25 halott" - mondta a szemtanú, aki állítása szerint a vízben is látott tetemeket. A közszolgálati televízió szerint a lövöldözőt elfogták.

A közszolgálati tv-csatorna szerint a rendőrség megállapította, hogy a robbantás és a táborbeli lövöldözés összefügg egymással.

A rendőrség felhívást adott ki, kérve a lakosságot, hogy kerülje a csoportosulást.

Biztonsági szakértők szerint iszlamistákra és szélsőjobboldali aktivistákra egyaránt rávetülhet a gyanú árnyéka, hogy ők követték el a pénteki oslói robbantásos merényletet és a lövöldözést a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában.

Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök a közszolgálati televíziónak elmondta, hogy kormánya péntek este válságtanácskozást tart, szombaton pedig a fontosabb norvég politikai pártok vezetőivel találkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.