Választás elé állította az üzletembereket

Medvegyev vagy Putyin?

Dmitrij Medvegyev orosz elnök felszólította a nagyvállalkozókat, hogy döntsenek, milyen fejlesztési forgatókönyv mellett állnak ki, s kit szeretnének látni az államfői poszton a 2012-es választás után - így értette több üzletember is az elnökkel tartott találkozón elhangzottakat a Vedomosztyi című orosz újság szerdai beszámolója szerint.

2011.07.13 14:13MTI

Az elnök 27 hatalmas - az orosz hazai össztermék 40 százalékát előállító - állami és magánvállalat vezetőivel hétfőn zárt ajtók mögött tanácskozott, s a meghirdetett téma az üzleti légkör javítása, illetve Medvegyev gazdasági javaslatai voltak, így aztán senki nem számított politikai kérdésekre. Az orosz üzleti napilapnak a találkozó több részvevője elmondta, hogy a beszélgetés végén az államfő váratlanul szóba hozta a jövő tavasszal esedékes elnökválasztást.

Az egyik üzletember szerint Medvegyev azt mondta: az országban bonyolult a helyzet, a fejlődés további iránya két embertől, tőle és Vlagyimir Putyin kormányfőtől függ, ők azonban eltérően képzelik el a további utat.

Egy másik résztvevő értelmezése szerint az elnök arról beszélt, hogy az ország az utóbbi években a Putyin által kijelölt úton haladt, ő (az elnök) pedig már ismertette új programját, és most a gazdasági szereplőkön a sor, hogy eldöntsék, milyen úton haladjon tovább az ország. "Ha magunk nem változtatunk a fejlődés forgatókönyvén, más teszi meg helyettünk... Önöknek kell eldönteni, hogy támogatják-e programomat, vagy úgy hagynak mindent, ahogy van" - fogalmazott Medvegyev.

A lapnak nyilatkozó egyik üzletember kijelentette: "Az elnök finoman, de félreérthetetlenül az értésünkre adta, hogy eljött az idő, a gazdasági életnek el kell dönteni, kit akar látni a következő mandátumra az elnöki székben, kit fog támogatni: Medvegyevet, vagy Putyint". Az illető szerint ez annyira váratlanul ért mindenkit, hogy szóhoz sem jutottak.

Más jelenlévők szerint lehet így is érteni az elhangzottakat, de az elnök nem a jelöltek közötti választásra célzott, hanem a további lépések tartalmára vonatkozó választást kért.

Egy ugyancsak névtelenül nyilatkozó üzletember úgy vélte: a Medvegyev által mondottakat azért értelmezték eltérően, mert vegyes volt a társaság, voltak, akik Putyinhoz, voltak, akik Medvegyevhez állnak közelebb, és ettől függően értelmezték a hallottakat.

Natalja Tyimakova, az elnök sajtótitkára a lap kérdésére elmondta: Medvegyev álláspontja ismert a fejlesztés kérdéseiben. Az államfő tudja, hogy az üzleti élet jelzést vár, s csupán meg akart nyugtatni mindenkit, van kurzus, s azt lehet folytatni.

A Vedomosztyi emlékeztetett rá, hogy Medvegyev és Putyin egyaránt azt mondta mindeddig, hogy majd együtt eldöntik, ki legyen a tavasszal esedékes elnökválasztásokon a jelölt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.