Petícióval fordultak a legfelsőbb bírósághoz

Izraeli békeszervezet a "bojkottellenes törvény" ellen

Petícióval fordult az izraeli legfelsőbb bírósághoz egy izraeli pacifista ernyőszervezet, hogy semmisítse meg azt a hétfőn elfogadott, sok vitát keltő törvényt, amely szerint pénzbüntetéssel sújtható a ciszjordániai zsidó telepek és termékeik bojkottálása, illetve az arra való felhívás.

2011.07.13 09:30MTI

A Gus Salom (Béketömb) nevű szervezet keddi beadványában a demokratikus alapelvek megsértésének nevezte a törvényt, amelyet a kneszet 47-38 arányban szavazott meg.
   
Nemzetközi emberjogi szervezetek is bírálták a döntést: az Amnesty International és a Human Rights Watch a szólásszabadság sérelmének nevezte a bojkott büntethetőségét.

Jehuda Vejnstejn főállamügyész - akinek pedig a bíróságon védenie kell majd a törvényt - szintén csatlakozott a bírálók növekvő kórusához, kijelentve, hogy az új jogszabály az alkotmányellenesség határán jár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.