Újabb konfliktustól félti a zsidó államot

A legszomorúbb Barak? Izrael heves ágyúzás célpontja lehet

Ehud Barak védelmi miniszter a Hezbollah libanoni síita szervezettel kitört háború ötödik évfordulóján az izraeli média keddi jelentése szerint úgy vélekedett: Izrael heves tüzérségi csapások célpontjává válhat, ha újabb fegyveres konfliktus robban ki szomszédaival.

2011.07.12 13:38MTI

Barak - aki előző nap, a parlament védelmi és külügyi bizottságában zárt ajtók mögött rendezett meghallgatáson beszélt erről - úgy becsülte, hogy fegyveres konfliktus esetén naponta 50 tonnányi robbanótöltet zúdulhat a zsidó államra.
   
Az izraeli hadsereg válaszul 1500 tonna - nagy pontossággal célba juttatható - lőszerrel mérhetne csapást ellenségeire - tette hozzá.
   
Giora Eiland nyugalmazott tábornok, az izraeli nemzetbiztonsági tanács volt vezetője az izraeli közszolgálati rádióban kedden sugárzott nyilatkozatában úgy vélte, ha újabb konfliktus robbanna ki a Hezbollahhal, a zsidó államnak a stratégiai fontosságú libanoni létesítményekre és nem csupán a síita szervezet ilyen létesítményeire kellene csapást mérnie.
   
Az izraeli hadsereg 2006. július 12-én indított pusztító erejű offenzívát a Hezbollah ellen, miután ez utóbbi fegyveresei elhurcoltak két izraeli katonát. A 2006. augusztus 14-ig tartó fegyveres konfliktus során számos elhibázott csapásmérés történt. A harcokban több mint 1200 libanoni - többségében civil -, és 160 izraeli - többségében katona - vesztette életét.
   
Az izraeli kormány a közvélemény nyomására később vizsgálóbizottságot állított fel, amely jelentésében bírálta a háború politikai és katonai irányítását, ami végül Dan Haluc vezérkari főnök távozásához vezetett.
   
A Hezbollah a hadműveletek alatt négyezer rakétagránátot lőtt ki Izrael északi részére, ami az ország más részébe történő menekülésre, vagy arra kényszerített egymillió izraelit, hogy óvóhelyeken keressen menedéket.
   
A zsidó állam vezetése igyekszik levonni a tanulságokat az ekkor történtekből, s rendszeresen nagyszabású polgári védelmi gyakorlatokat szervez. Az egyik tévécsatorna hétfőn beszámolt arról, hogy a hazai front védelmének minisztere, Matan Vilnai egy "sátorváros" létrehozását felügyelte a dél-izraeli Eilat közelében: ez a létesítmény szükség esetén több tízezer izraelinek adhatna menedéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.