Vita a tengeri határvonalról

Izrael és Libanon sem tudja, hol a határ

Jóváhagyta az izraeli kormány a zsidó állam és Libanon tengeri határának kijelölésére kidolgozott javaslatot, amivel várhatóan újabb konfliktus alakul ki a két szomszédos ország között a tengeri talapzatban felfedezett hatalmas földgáz- és kőolajmezők birtoklása körül.

2011.07.10 19:55MTI

Az egymással ellenséges viszonyban lévő két ország a földközi-tengeri határvonalát szeretné kijelölni. Izrael az elmúlt két évben két gázlelőhelyet is felfedezett a tengeri talapzatban, amely becslések szerint 24 billió köbméter földgázt rejthet.

A lelőhelyek kiaknázása hozzásegíthetné az ásványkincsekben szűkölködő Izraelt ahhoz, hogy energiaigényét tekintve évtizedekre önellátóvá váljon.
   
Tisztségviselők szerint az izraeli kormány úgy érezte, rákényszerül a határvonal-javaslat elfogadására, miután Libanon már beterjesztette saját javaslatát az ENSZ-nek.
   
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő közölte, a libanoni javaslat az izraelinél jelentősen délebbre vonná meg a két ország tengeri határát.
   
A világ országai általában egymással tárgyalnak tengeri határaik kijelöléséről. Izrael és Libanon között viszont nincsenek diplomáciai kapcsolatok, ezért javaslataikat az ENSZ-nek nyújtják be. Egyelőre nem tudni, hogy a világszervezet - amely az izraeli csapatoknak Dél-Libanonból 2000-ben történt kivonása után a két ország szárazföldi határát meghatározta - milyen szerepet játszik majd a tengeri határvonal kijelölésében.
   
Amit Mor izraeli szakértő szerint a libanoni határjavaslat nem foglalná magában az Izrael által felfedezett lelőhelyeket, de "bekebelezne" olyan tengerszakaszokat is, amelyeket Izrael magának követel, és ahol már próbafúrásokat engedélyezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.