Képes nagyobb hatótávolságú fegyver gyártására is

Akit akar, elér rakétáival Irán

Amír Ali Hadzsizadeh, a Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka kijelentette: Irán képes ugyan a rendelkezésére álló rakétáknál nagyobb hatótávolságú fegyverek gyártására, de azokat mégsem állítja elő, mert a jelenlegiekkel is eléri Izraelt, valamint az Perzsa-öböl menti amerikai támaszpontokat.

2011.06.28 10:37MTI

Elmondása szerint az elit katonai szervezet hadrendjében 2000 kilométeres hatótávolságú rakéták is vannak, amelyekkel elérhető Izrael és a Perzsa-öbölben lévő amerikai támaszpontok, továbbá Európa délkeleti és keleti része is.
   
Hadzsizadeh hangoztatta, hogy országa birtokában van ugyan a rakéta gyártási "technológiának", de nincs szándékában 2000 kilométernél nagyobb hatótávolságú rakétákat gyártani. Részletekkel nem szolgált.
   
A Forradalmi Gárda hétfőn indította tíznapos, "Nagy Próféta 6" kódjelű rakétagyakorlatát, hogy megőrizze készültségét az "ellenséges" izraeli és amerikai csapásokkal szemben.

Az állami televízió beszámolt arról, hogy kedden 14, rövid és közepes hatótávolságú rakétát indítottak a katonai manőverek keretében. Ezek között egy Gadr típusú (1800 kilométer hatótávolságú) rakéta volt és 13 másik: kilenc Zelzal (400 kilométer), valamint két-két Sahab 1 (300 kilométer) és Sahab 2 (500 kilométer) típusú.
   
A Gadrok gyakorlatilag képesek elérni Izraelt, akárcsak a régióban lévő amerikai bázisokat. Nyugati szakértők szerint ez a folyékony üzemanyaggal működő Sahab 3 feljavított változata.
   
Irán orosz szakértőknek megmutatta azokat a pilóta nélküli amerikai repülőgépeket, amelyeket a Perzsa-öbölben lőttek le, illetve azokat a drónokat, amelyeket ezek alapján készítettek - közölte Hadzsizadeh, akit az IRNA állami hírügynökség idézett. A drónokat az Irán által ellenőrzött nemzetközi vizek felett lőtték le - mondta a parancsnok, aki sem a lelőtt eszközök számát, sem az eset pontos helyszínét, sem annak időpontját nem árulta el.
   
Mint mondta "az orosz szakértők kérték, hogy láthassák a pilóta nélküli repülőgépeket, és mi megmutattuk nekik, együtt azokkal, amelyeket a Forradalmi Gárda számára ezek alapján másoltak le". Ez év januárjában erősítette meg Teherán a részletek ismertetése nélkül, hogy a Perzsa-öböl térségében, a légterén kívül megsemmisített két, pilóta nélküli amerikai repülőgépet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.