Csak a mérnökökön múlik a start

Augusztusban beindulhat Irán első atomerőműve

Az orosz média egy magas rangú diplomatát idézve hírül adta: valószínűleg augusztus elejére üzemképes lesz Irán első nukleáris erőműve.

2011.06.27 18:33MTI

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint elmondta, hogy Oroszország elkészült az atomerőművel, és a létesítményt várhatóan augusztus elején üzembe is helyezik.
   
"A projektet befejeztük, a szükséges beállításokat elvégeztük, és most már a mérnökökön múlik, mikor tudják ténylegesen megnyomni az indítógombot" - idézte Rjabkovot a RIA Novosztyi. "Ha ez augusztus első napjaiban megtörténik, az teljesen összhangban van az orosz és az iráni fél előrejelzésével és elvárásaival; persze akkor sincs probléma, ha csak pár nappal később kerül erre sor " - tette hozzá.

A diplomata hangsúlyozta, hogy a busheri erőmű üzembe helyezése nem jelent semmiféle veszélyt a nemzetközi stabilitásra, és a létesítmény megfelel a nemzetközi atombiztonsági normáknak.
   
A busheri atomerőmű beindításával Irán lesz az egyetlen olyan atomreaktort működtető ország a világon, amely nem csatlakozott a nukleáris biztonságról szóló nemzetközi konvencióhoz. "Irán kivételével minden nukleáris erőművet üzemeltető ország aláírta ezt a konvenciót.

Irán részéről az egyezmény elfogadása az első lépés lenne a nukleáris biztonság iránti elkötelezettségének a demonstrálására" - fogalmazott június elején Denis Flory, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) nukleáris biztonságért felelős főigazgató-helyettese. Flory emlékeztetett arra, hogy az ENSZ alá tartozó szervezetnek nincs információja az erőmű biztonságos működése érdekében tett intézkedésekről.
   
Moszkva és Teherán 1995-ben írta alá a busheri atomerőmű befejezéséről szóló egymilliárd dolláros szerződést. Az Egyesült Államok és néhány szövetségese úgy véli, ez a megállapodás - s az atomerőmű maga - valójában Irán nukleáris fegyverkezési ambícióit szolgálja. Teherán tagadja a Nyugat vádaskodását, és váltig állítja, hogy atomprogramja békés célú.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.