Ukrajna tiltja a turizmust a fertőzött területen

Egyelőre nem kirándulhatunk Csernobilba

Az ukrán hatóságok egyelőre megtiltják a turistáknak, hogy a huszonöt évvel ezelőtti csernobili atomkatasztrófában fertőzötté vált területekre utazhassanak.

2011.06.27 15:43MTI

Jelenleg bíróság vizsgálja, engedélyezhetőek ezek az utazások - mondta el Arseni Finberg, a turizmusért felelős hivatal szóvivője vasárnap Kijevben.
   
A főügyészség tiltakozik az ukrán polgári védelmi minisztérium döntése ellen és a harminc kilométeres lezárt zóna megnyitását kéri a tömegturizmus számára. Az atomfertőzött területekre való utazás a 2012-es futball Európa-bajnokság vendégei számára is különleges programot jelentene.
   
Finberg becslései szerint egy-két hónapon belül kiderül, ismét megnyílhatnak-e a turisták előtt a lezárt területek. Az engedélyhez a titkosszolgálat, az egészségügyi minisztérium és a biztonsági hatóságok megállapodására van szükség, a bíróság hozza meg a végső döntést.
   
A tudósok, kutatók és újságírók számára továbbra is engedélyezik a műszaki látogatásokat. A zónában emberek ezrei élnek és dolgoznak ma is.
   
A nagy érdeklődés miatt az év elején nyitották meg a turizmus előtt a csernobili régiót.
   
Az atomerőmű négyes reaktorának 1986. április 26-án történt robbanása az energiaforrás békés felhasználása óta a legsúlyosabb következményekkel járó atomszerencsétlenség volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.