Tarolnak a drogbandák Dél-Mexikóban

17 holttest két tömegsírban

Két tömegsírban 17 holttestre bukkantak kedden a dél-mexikói Guerrero szövetségi államban, a hatóságok további esetleges holttestek után kutatnak a környéken.

2011.03.02 08:55MTI

A katonák az emberi maradványokat San Miguel Totolapan városban ásták ki, amely a mexikói marihuána- és ópiumtermelés egyik régiója, illetve a térségen keresztül halad a kokaincsempészet egyik útvonala.
   
A hatóságok egy éven belül immár harmadszor bukkantak tömegsírra a Csendes-óceán partján fekvő államban azóta, hogy 2009 decemberében a hatóságok megölték az egyik ismert drogkartell vezetőjét, Arturo Beltran Leyvát, és ezt követően az ő nevét viselő klánnal rivalizáló csoportok harcot indítottak a vezető szerepért.
   
Tavaly novemberben a hatóságok Acapulco külterületén 18 holttestet fedeztek fel. Májusban a rendőrség 55 ember maradványaira bukkant egy ezüstbánya területén Taxco város környékén. Ez utóbbi terület arról vált ismertté, hogy a mexikói drogháború halálos áldozatait ott rejtik el.
   
A közép-amerikai országban kíméletlen háború folyik az egyesült államokbeli illegális drogpiacok megszerzéséért. A 2006 végén megválasztott Felipe Calderón mexikói elnök kormányzása egyik legfontosabb elemének a drogbandák elleni küzdelmet jelölte meg. Az elmúlt négy évben több mint 28 ezer mexikóit öltek meg a drogbandák az egymás közötti és a hatóságok elleni harcukban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.