A rendőrségtől is távozniuk kell

Felfüggesztettet kapott két rendőr a 2006-os brutalitások miatt

Felfüggesztett szabadságvesztést kapott szerdán jogerősen két rendőr, mert 2006. október 23-án Budapesten az utcán tüntetők közül felszólítás nélkül, durván kiemeltek és bántalmaztak egy férfit, aki könnyű sérüléseket szenvedett.

2011.01.26 14:48ma.hu/MTI

A Fővárosi Ítélőtábla szóbeli indoklásában leszögezte: minden rendőrnek meg kell tanulnia, hogy jogállamban csak törvényes keretek között alkalmazhat erőszakot, intézkedéskor óriási a hatalma, de a felelőssége is, az elszámoltatástól pedig sem parancsnokai, sem a kormányok nem védhetik meg, kizárólag csak az, ha jogszerűen járt el.

A felmentésért, illetve enyhítésért fellebbező védelem perbeszédében azt kifogásolta, hogy megint - a parancsot akár testi épségük kockáztatásával is végrehajtó - kisrendőrökön verik el a port.

A tábla annyiban módosította a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt első fokon kiszabott fél év - egy évre felfüggesztett -szabadságvesztés büntetéseket, hogy mellőzte a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli előzetes mentesítést, így a két vádlottnak távoznia kell a rendőrségtől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.