Öt férfi került előzetesbe

Teljes fegyverarzenált foglaltak le a rendőrök Nógrádban

Puskákat, pisztolyokat, lőszert, lőport, gránátokat találtak a rendőrök Salgótarjánban és környékbeli településeken, az ügyben öt férfit vettek őrizetbe - mondta a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

2011.01.06 14:24MTI/fotó:MTI

Némedi Gábor közölte: a büntetlen előéletű férfiak második világháborús harci cselekmények helyszínein illegálisan végeztek ásatásokat fémkereső segítségével; fegyvereket, fegyveralkatrészeket, lőszereket, robbanóanyagokat ástak ki, bontottak szét, és ezek különböző fegyverbörzéken jelentek meg.

A főkapitányság felderítő osztálya ismeretlen tettesek ellen kezdte meg a nyomozást, majd december 22-én a Terrorelhárítási Központ munkatársaival tartották meg az első házkutatást a nógrádi nyomozók Salgótarjánban a Széchenyi úton, egy 53 éves férfi lakásán.

Nála foglaltak le nyolc működőképes puskát, egy RPG vetőcsövet gránáttal, detonátorral és több második világháborús lőszert, aknavető gránátot, kézigránátokat és három maroklőfegyvert.

A lefoglalt fegyverek egy része (fotó: MTI)

Szerdán újabb négy helyen tartottak házkutatást, így az összesen lefoglalt mennyiség 14 puska, 9 pisztoly, több mint 1800 különböző kaliberű lőszer, másfél kiló lőpor, négy robbanóképes aknavető gránát detonátorokkal, valamint kézigránát detonátorral és RPG rakétatöltet detonátorral.

Némedi Gábor elmondta: az öt férfi ellen lőfegyverrel, lőszerrel, robbanóanyaggal visszaélés bűntette miatt folytatják az eljárást szakértő bevonásával.

A bűnügyi igazgató kérdésekre közölte: a fegyvereket alakítgatták is, és a működésképteleneket megpróbálták működő állapotba hozni. A középkorú férfiak elmondásuk szerint gyűjtőszenvedélyüknek hódoltak, de volt, aki orvvadászatra is használta a fegyvereket.

A bíróság 2 és 8 év közötti börtönbüntetést szabhat ki rájuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.