A rendőröket hibáztatja a jogvédő

Kiskorú prostituáltat fogtak a rendőrök - 17 évesen "utcázott"

Tíz napig börtönben ül az a 17 éves - vagyis fiatalkorú - prostituált, akit a rendőrség szabálysértési őrizetbe vett, és a bíróság elzárásra ítélt Miskolcon.

2010.08.28 21:00MR1- Kossuth

Az eljárást a szabálysértésekről szóló törvény módosítása tette lehetővé. A lányt már sokszor figyelmeztették a rendőrök, de arról nincs hírünk, hogy mi történt azokkal, akik igénybe vették a szolgáltatásait.

A jogvédők szerint hibás az a gyakorlat, hogy a tulajdonképpeni áldozat kerül börtönbe.

Egyedné Novodomszky Éva, a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a 17 éves lánnyal kapcsolatban már több száz rendőri intézkedés, illetve eljáráson volt.

A fiatalkorút most tíz napra elzártak, mivel a 17 éves lány szabálysértést követett el, amikor testét árulta Miskolc egyik terén.

A rendőrségi szóvivő arra egyelőre nem tudott válaszolni a Krónikának, hogy van-e futtatója a lánynak, vagy, hogy a több mint száz igazoltatás és fellépés alkalmával fogtak-e el olyat, aki pénzért vette meg a fiatalkorú szexuális szolgáltatásait.

A rendőröket hibáztatja Sproncz Júlia jogvédő, a Patent Egyesület munkatársa. Úgy fogalmazott, a rendőrök gyakorlatilag asszisztáltak egy bűncselekmény-sorozat elkövetéséhez, és ahelyett, hogy a tényleges elkövetőkre fókuszáltak volna, lényegében a sértettre fogták el. Arról eddig nem készült országos felmérés, hogy hány gyereket árulnak az utcán - de Bethlen Anna a Magyarországi Női Alapítvány vezetője szerint a prostituáltak többségét fiatalkorúként kényszerítik ki az utcára.

Egyébként a bajba jutott fiatalokat meglehetősen széles körű hálózat segítheti, a gyermekvédelmi törvény szerint elsősorban a rendőrség léphet fel, amely köteles értesíteni a gyermekvédelmi hatóságokat, de ide tartozik a gyámhatóság, a gyámhivatal, az iskola, a gyerekjóléti szolgálat, a családsegítő szolgálat, a gyerekorvos.

Épp ezért egyedül a rendőrségre hárítani ennek az egész nagyon komplex és kibontakozott problémának a kezelését, felelőtlenség volna. Ugyanakkor a rendőröket is képezni kéne arra, hogy átlássák az egész helyzetet, és ne a pillanatnyi szituáció alapján ítéljenek – mondja az alapítványi szakember.

A Központi Statisztikai Hivatal tavalyi adatai szerint a GDP egy százalékát teszi ki a prostitúció - ez háztartásokra vetítve azt jelenti, hogy egy év alatt egy család többet költ prostitúcióra, mint újságra vagy könyvekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.