Közösség tagja elleni erőszak miatt nyomoznak

Megvertek egy férfit a fővárosban, mert zsidó származású

Közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezett bűnözés elleni osztálya három férfi ellen, akik megvertek egy férfit Budapesten.

2009.07.08 16:31MTI

A férfit még június 30-án éjjel bántalmazták a Dohány utcában, a megvert férfi a VII. kerületi kapitányságon tett feljelentést - mondta el a BRFK sajtóügyeletese. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH)szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy zsidó fiatalembert vertek meg a VII. kerületben.

Az EMIH a távirati irodához eljuttatott közleményében azt írta, azért fordult előző nap Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, mert "a verbális erőszak a múlt héten a budapesti hetedik kerületben is tettlegessé fajult". Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség kedden levélben kérte a miniszterelnöktől, tegyen meg mindent a közbiztonság helyreállításáért és a szóbeli, illetve a tettleges erőszak ellen, mivel megszaporodtak a roma- és a zsidóellenes atrocitások.

A büntető törvénykönyv szerint közösség tagja elleni erőszakot követ el, aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. A közösség tagja elleni erőszak bűntettnek minősül, elkövetése öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.