A magyarokat, romákat és a zsidókat veszik célba

Növekszik Szlovákiában a rasszizmus: agresszív szkinhedek, neonáci csoportok

Gyakoribbak az utóbbi időben a rasszista megnyilvánulások Szlovákiában - hangsúlyozta kedden nyilvánosságra hozott jelentésében a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) fajgyűlölet- és intolerancia-ellenes bizottsága (ECRI).

2009.05.26 10:00MTI

A bizottság ötévente készít állapotfelmérést az egyes ET-országokban uralkodó helyzetről. Az előző, 2004-ben kiadott Szlovákia-jelentés óta eltelt időszakot áttekintve az ECRI megállapította: miután 2006-ban olyan koalíciós kormány alakult, amelynek része a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is, a politikai közbeszédben egyre több a rasszista megnyilvánulás bizonyos politikusok részéről.

Főként a magyarokat, a romákat és a zsidókat veszik célba - tették hozzá a strasbourgi szakértők. Az ECRI üdvözlendőnek tartja, hogy - még 2006 januárban - új büntető jogszabályokat hoztak a rasszista jellegű jogsértések visszaszorítása érdekében, ám úgy véli, hogy azóta túl kevés tényleges intézkedést tettek az ilyen jelenségek ellen. Az ECRI szerint Szlovákiában a prioritások egyikévé kell tenni, hogy megoldást találjanak e súlyosbodó problémára.

Az országértékelők aggodalommal hívták fel a figyelmet arra is, hogy az utóbbi években gyakoribbá váltak a szkinhed, illetve neonáci csoportok által elkövetett agresszív cselekmények, és a támadások nem csupán verbális, hanem időnként fizikai jelleget is öltenek Szlovákiában. Ugyancsak kedden tették közzé a Németországról, illetve a Belgiumról szóló ECRI-jelentést. Az előbbiben főként a bevándorlók beilleszkedését nehezítő gondokat, illetve a zsidókkal és a fekete bőrűekkel szembeni rasszista megnyilvánulásokat észrevételezték.

Belgiummal kapcsolatban azt állapították meg, hogy az idegengyűlölet céltáblái főként az iszlám vallásúak és a zsidók, és hogy az időnkénti erőszakos esetek mellett főként az interneten váltak gyakoribbá a rasszista megnyilvánulások. Idén februárban közzétett Magyarország-jelentésében az ECRI úgy foglalt állást, hogy lehetetlenné teszi hatékony jogszabályok életbe léptetését a rasszista megnyilvánulásokkal szemben a véleményszabadság alkotmányos védelmének magas foka.

A friss országjelentések szövege angolul a http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/default_en.asp internetes oldalon érhető el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.