A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

Hatvanöt éve hurcolták el a hazai zsidóságot!

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan csütörtökön, illetve vasárnap tartanak megemlékezéseket. A budapesti Holokauszt Emlékközpont tájékoztatása szerint intézményükben csütörtökön adják át Az áldozatok arca elnevezésű fotópályázat díjait.

2009.04.17 12:33MTI

A pályázatra beérkezett archív képeken a vészkorszak üldözötteinek életéből láthatók megrázó jelenetek. A holokauszt magyarországi emléknapjához kötődő ünnepségen a diákok és tanárok által felkutatott és írásos magyarázattal ellátott anyagokat értékelik a szakemberek. 

A sikeres pályázók történelmi sétán vesznek részt a fővárosi zsidó negyedben, majd műhelymunka keretében megismerik egymás munkáit. Ezután Balogh István helytörténeti kutató ad tanácsokat további munkájukhoz. A díjazottak csatlakoznak az emléknap programjához és emlékfalnál történő mécsesgyújtáshoz is. A rendezvényen beszédet mond Sándor Iván Kossuth-díjas író, és levetítik Az áldozatok arca című archív fotókból álló összeállítást. 

A holokauszt emléknapon csütörtökön Balatonfüreden beszédet mond Bóka István polgármester, bemutatják Z. Karkovány Judit Hiányjel című könyvét, ezután előadást tart Glatz Ferenc történész és emlékbeszédet mond Olti Ferenc, holokauszt túlélők gyermeke. 

A Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében a szombathelyi Savaria moziban ugyancsak holokauszt emléknapot tartanak. A Holokauszt Emlékközpont honlapja szerint intézményükben vasárnap a Simon Wiesenthal díjátadó ünnepségen beszédet mond Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke.
 
A laudációt Székely Gábor, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának elnöke tartja, köszöntőt mond Martinkovits Judit, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója. A Terror Háza Múzeum internetes lapja arról tájékoztat, hogy szabadtéri koncertet szerveznek a holokauszt emléknap alkalmából vasárnap délután. 

A résztvevőket Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója köszönti, beszédet mond Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke és Sárközi Mátyás író.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke és alapítója elmondta: az Élet Menete fáklyás felvonulása vasárnap késő délután a budapesti Bethlen Gábor térről indul és a józsefvárosi pályaudvar lesz a cél. Az emlékezők között lesz Boross Péter volt miniszterelnök, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója, Kardos Péter főrabbi, Zukker Imanuel kántor, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes és ő maga. 

A művészek között fellép majd Bergendy István előadóművész, zeneszerző, Tordy Géza színművész, Mága Zoltán hegedűművész, Benkő László előadóművész. A hatszázezer magyar áldozat emlékére 600 fehér léggömböt eresztenek az égbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.