"Izrael elpusztul, Palesztina győz!"

Új karikatúrakönyvet mutattak be Teheránban a holokausztról

Iráni iszlám diákok mutatták be pénteken azt a zsidó holokausztról készült új karikatúrakönyvet, amelyet a minden évben megrendezett al-Kudsz (Jeruzsálem) napja alkalmából jelentettek meg.

2008.09.26 15:07MTI

A 7000 példányban kiadott kötetet a teheráni Elm o Szanat Egyetem iszlám milíciájának diákjai készítették. Ebben az intézményben tanult egykor Mahmúd Ahmadinezsád elnök is. A könyvbemutatón részt vett az ország oktatási minisztere, Alireza Ahmadi. Az al-Kudsz-napot még az iráni iszlám köztársaság alapítója, Khomeini ajatolláh vezette be az 1979-es forradalom idején a palesztin ügy támogatására. Ez a nap a ramadán böjthónap utolsó péntekére esik.

Az eseményre idén is több százezren gyűltek össze Teherán központjában. A megmozduláson, amelyhez hasonlót más városokban is tartottak, egyes aktivisták "Izrael elpusztul, Palesztina győz" feliratú transzparenseket emeltek fel. Az egyetem előtt a tüntetők elégettek egy Amerikát jelképező Uncle Sam-képet, izraeli és amerikai zászlókkal együtt, miközben "Halál Amerikára, halál Izraelre" jelszavakat kiabáltak. A könyv címlapján egy kampós orrú, fekete kalapos zsidó karikatúrája látható, amint a földre holtak árnyait rajzolja.

A kötetben van olyan rajz, amelyen egy hagyományos ruhát viselő zsidó orra átalakul tollá, s azzal "a holokauszt történetét" írja. Egy másikon sárga csillagot viselő zsidó deportáltak belépnek az egyik oldalon egy krematórium kemencéjébe, a másik oldalon pedig csuklyás, felfegyverzett terroristákként jönnek ki. Egy rajz a holokauszt méretein gúnyolódik azzal, hogy egy gázórából kilépő zsidók úgy tornásszák fel az adatokat közel hatmillióra, hogy belépnek egy másik gázórába.

Bemutatnak egy izraeli katonát is, aki olyan gázálarccal lélegzik, amelybe Zyklon-B-t, a megsemmisítő táborokban használt halálos gázt töltöttek. A kötetben kommentárok is vannak, olyan kérdésekkel, amelyeket általában a holokauszttagadók tesznek fel, például hogyan tudták a nácik bevezetni a gázt a kamrákba, ha nem voltak ehhez lyukak? De azt is felvetik, hogy a náci főbűnösök felett ítélkező nürnbergi perben "elfogadták a halottak tanúvallomásait".

Ahmadinezsád elnök több ízben is kétségbe vonta a holokauszt megtörténtét és az áldozatok számának nagyságát. 2006-ban Irán nemzetközi holokauszt-karikatúrapályázatot hirdetett, amelynek díjait Muhammad Hoszein Szafar-Harandi kulturális miniszter adta át. Ugyanakkor az iráni hatóságok mindig is elutasították az antiszemitizmus vádját, emlékeztetve arra, hogy az alkotmány védelmet nyújt a zsidó vallású irániaknak.

Az al-Kudsz-napra megjelent hivatalos teheráni közlemény hangsúlyozta, hogy "az iszlám világ semmiképpen sem fogja elismerni a cionista bábrezsimet, és hiszi, hogy eljön a nap, amikor ez a rákos daganat eltűnik a világtérképről". Irán sokkal erőteljesebb Izrael elítélésében és a palesztinok támogatásában, mint arab szomszédai, s erőfeszítései az al-Kudsz napjának az egész térségre való kiterjesztésére mindeddig eléggé hatástalanok voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.