Még mindig félnek a romák

Tatárszentgyörgy: lassan indul újra az élet a rémült faluban

Még mindig félnek, ezért éjjelente felváltva őrködnek a romák Tatárszentgyörgyön, ahol több mint két hete a rájuk gyújtott házból kimenekülő roma család két tagját, a fiatal édesapát és öt éves kisfiát vadászfegyverrel lelőtték.

2009.03.12 17:07MTI

Csak nagyon lassan tér vissza az élet a rendes kerékvágásba Tatárszentgyörgyön, ahol gyanakodva méregetik egymást az emberek és a rendőri járőrözés ellenére is felváltva vigyázzák a kieső területeken lévő házakat- mondta el az MTI-nek Berente Imréné polgármester, aki közmunkák szervezésével is ösztönzi a tragédia utáni felocsúdást. 

Berente Imréné nem győzi nyugtatni a hozzá fordulókat, miközben közmunkaprogramot szervez, elsősorban a rendszeres jövedelem nélküli romák számára. Áprilistól 38-40 főt tudnak foglalkoztatni

Az utcák és zöldterületek takarításában, a gazolásban, illetve saját házaik környékének szépítésében számít a közmunkába bevontakra. A tervek között szerepel a cigánysor mentén a közvilágítás rendbetétele, valamint a romák házai mögött húzódó kiserdő megtisztítása, átláthatóvá tétele is. 

A polgármester szerint a folyamatos munka nemcsak pénzt hoz a családoknak, hanem egyfajta terápiaként is szolgál: segít felejteni. Berente Imréné úgy tudja, hogy a gyilkos támadásban elhunytak közvetlen hozzátartozói: a gyászoló fiatalasszony és két gyermeke nem kívánnak visszaköltözni a még mindig kiégetten árválkodó házba, ám a közelben keresnek lakhatási lehetőséget. 


A biztosító már felmérte az épületben keletkezett kárt, ami tetemes – valószínűleg nem is érné meg újjáépíteni. A polgármester nem tudott válaszolni az MTI-nek arra a kérdésére, hogy vajon mennyi gyűlt eddig össze a család megsegítésére nyitott számlákon.
 
Ő nem firtatja a fiatalasszony nevére érkező összegeket, inkább igény szerint segíti a családot. A faluban mindenki arra vár, hogy rendőrkézre kerüljenek a gyilkosok - mondta. Tatárszentgyörgyön február 23-ára virradóra ismeretlenek Molotov koktéllal lángra lobbantották Csorbáék házát, majd a menekülő édesapát és kisfiát vadászfegyverrel megölték. A Nemzeti Nyomozó Iroda nagy erőkkel keresi a tetteseket, akiknek kézre kerítése érdekében 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki az országos rendőrfőkapitány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.