Színes bőrűeket bántalmaztak

Rasszista debreceni tinédzserek kerülnek fogházba

Az elsőrendű, most 17 éves vádlottnak a jogerős ítélet szerint 1 év 10 hónapot kell fiatalkorúak fogházában letöltenie.

2014.03.19 16:49MTI

Kihívóan közösségellenes magatartással, csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettében találta bűnösnek a másodfokú bíróság azt a három tinédzsert, aki 2011 szilveszterén, az éjféli tűzijáték után több színes bőrű fiatalt bántalmazott Debrecen belvárosában - közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője.

Tatár Tímea elmondta, hogy az elsőrendű, most 17 éves vádlottnak a jogerős ítélet szerint 1 év 10 hónapot kell fiatalkorúak fogházában letöltenie. A Debreceni Törvényszék ezzel - a fiú korára tekintettel - 8 hónappal enyhítette a szabadságvesztés mértékét, az elkövetés idején ugyanis még 16 éves sem volt.

Az ügy hatodrendű vádlottja 1 év 4 hónap szabadságvesztést kapott, 2 év próbaidőre felfüggesztve. Az ő szabadságvesztése másodfokon 6 hónappal, a próbaidő 2 évvel lett enyhébb. Az eljárás ötödrendű vádlottját 2 év próbára bocsátotta a törvényszék, az elsőfokú ítéletet - 3 évre felfüggesztett 1 év 4 hónap szabadságvesztést - mérsékelve.

Az eljárásnak eredetileg hat vádlottja volt, hármójuk esetében azonban - fellebbezés hiányában - már a Debreceni Járásbíróság elsőfokú döntése jogerőre emelkedett.

A másodfokú bíróság Hutkai Marianna vezette tanácsa indokolásában kiemelte: az ötödrendű vádlottat, Sz. Bencét, a társaság legfiatalabb tagjaként csak az összetartozás motiválta, a többiekkel ellentétben ő nem osztotta és nem hangoztatta a szélsőséges ideológiákat.

Az elsőrendű vádlott esetében hozzátette: nála nem volt lehetőség arra, hogy ne letöltendő szabadságvesztést kapjon. G. Tamás ugyanis már korábban is követett el ugyanilyen bűncselekményt, amelyért nemrég jogerősen felfüggesztett fogházbüntetést kapott.

A fiúval javítóintézeti nevelői is nehezen boldogulnak - az elsőfokú ítélet meghozatala, 2013 szeptembere óta van előzetesben -, jellemzésük szerint a fiú kimagasló intellektusát felhasználva az intézményen belül is terjeszti szélsőséges nézeteit, nehezen tűri a szabályokat, és domináns a gyengébbekkel szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.