Svédország

"Ki a rasszistákkal az utcáinkból!"

Mintegy húszezer ember tüntetett a rasszizmus ellen Stockholm egyik elővárosában, Karrtorpban vasárnap.

2013.12.22 19:30MTI

A tömeg "Vessünk véget a rasszizmusnak!" és "Ki a rasszistákkal az utcáinkból!" szlogeneket skandált, a helyi futballpályáján felállított színpadon ismert svéd művészek léptek fel.

Kjell Lindgren rendőrségi szóvivő arról számolt be, hogy a rendezvény rendbontás nélkül zajlott le. Hasonló demonstrációkat tartottak a déli Malmőben és az északi Luleában is.

Egy héttel korábban Karrtorpban mintegy 200 felvonulóra - akik között babakocsit toló családok is voltak - 40 fős csapat támadt rá, petárdákat, palackokat hajítva közéjük, de a felvonulók idővel meghátrálásra késztették őket. A rendőrség huszonnyolc neonácit őrizetbe vett, két ember pedig szúrt sebesülésekkel kórházba került.

A felvonulást egy helyi civil szervezet szervezte tiltakozásul az ellen, hogy a kerületben egyre harciasabban hirdetik eszméiket a neonácik. A rendzavarást a Svéd Ellenállási Mozgalom nevű csoport vállalta magára internetes oldalán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.