Kiszervezett alaptevékenység

Gyógyfürdő és hévíz - öt évre 6 milliárd a frissen alakult cégnek

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) egyik vezetőjének kezdeményezésére indokolatlanul szervezték ki a fürdő alapfeladatát, ezért a rendőrség az ügyet vádemelési javaslattal továbbította az ügyészségnek.

2013.08.21 14:08MTI
Fotó: MTI

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást 2010-ben, mivel a BGYH pályázatot írt ki alaptevékenységének, a fürdők működtetésének kiszervezése céljára, ezt egy frissen alakult cég nyerte meg. A projekt értéke öt évre hatmilliárd, vagyis havi 116 millió forint volt.

A nyomozásban beszerzett adatok alátámasztották, hogy a BGYH egyik vezetőjének kezdeményezésére a cég indokolatlanul szervezte ki az alapfeladatát. A pályázaton nyertes céggel 2009-ben tudatosan olyan szerződést kötött, amely egyoldalúan, a kft.-nek volt előnyös. Az előnytelen szerződés megkötésével a gyógyfürdő vezető beosztású munkatársa a cégnek csaknem félmilliárd forint vagyoni hátrányt okozott - olvasható a rendőrség közleményében.

A BRFK főosztálya az ügyiratot a napokban vádemelési javaslattal elküldte a Fővárosi Főügyészségnek.

Szőke László, BGYH jelenlegi vezetője az MTI megkeresésére üdvözölte a nyomozás lezárását. Mint mondta, annak idején még ellenzékben lévő fideszes politikusok feljelentése nyomán indult nyomozás a fürdők működtetésének ügyében.

Szőke László arról is beszélt, hogy 2011-ben, amikor a cég vezérigazgatója lett, azonnal felbontották az elődje által kötött szerződéseket, s azóta a BGYH munkatársai működtetik a fürdőket. Ennek havi 86 millió forint a költsége, szemben a korábbi mintegy 120 millióval - jegyezte meg a vezérigazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.