Különösen jelentős kárt okozó csalás miatt

Őrizetbe vették a Budapest Airport volt jogi igazgatóját és a Zóna Taxi egykori vezetőjét

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság megerősítette: különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt őrizetbe vette a rendőrség a Budapest Airport (BA) Zrt. volt jogi igazgatóját és helyettesét, valamint a repülőtéri előtér vezetőjét és a Zóna Taxi egykori igazgatóját.

2012.05.22 16:59MTI

A rendőrség tájékoztatása szerint V. István és bűntársai, R.-V. Krisztina, a BA Zrt. korábbi jogi igazgatója, helyettese, Sz. György jogász és L. Zs. repülőtéri előtérvezető egymással összejátszva, jogtalan haszonszerzés céljából valótlan fuvaradatok lejelentésével, szerződésmódosításokkal megtévesztette, illetve tévedésben tartotta a Budapest Airport Zrt. vezetését a repülőtéri taxis személyszállítási szerződéssel kapcsolatban 2006 és 2010 között, így az eltelt időszakban a cégnek 671 millió forintos kárt okoztak.
   
A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság a Népszabadság keddi információját megerősítő közleményében konkrétan nem nevezte meg az érintett taxitársaságot, amelynek vezetője V. István volt, mindössze csak utalt arra: az őrizetbe vett volt vezérigazgató már a 2006-os taxipályázat elnyerése érdekében és később is több alkalommal megvesztegette a BA Zrt. említett, stratégiai pozícióban lévő, önálló intézkedésre jogosult dolgozóit, hogy azok a kötelezettségüket megszegjék, ezzel jogtalan haszonhoz juttatva a V. István által irányított repülőtéri személyszállító társaságot.
   
A rendőrség tájékoztatása szerint kedden összesen öt embert vettek őrizetbe különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A nyomozás érdekeire hivatkozva az ügyről bővebb felvilágosítást nem kívántak adni.
   
A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság február elején tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a Ferihegyen korábban taxiszolgáltatást végző gazdasági társaság valótlan forgalmi adatok alapján fizetett díjat a repülőtéri üzemeltetőnek, ezért csalás miatt nyomozást indítottak. Házkutatást tartottak az érintett, budapesti székhelyű gazdasági társaság telephelyein, a tulajdonos és a tisztségviselők lakásán, ahol a nyomozók különböző dokumentumokat és informatikai eszközökön tárolt adatokat foglaltak le.
   
Veres István vállalkozó, az azóta már megszűnt Zóna Taxi vezérigazgatója az MTI-nek akkor elismerte, hogy volt nála házkutatás, és az erre vonatkozó határozat szerint az Sz. György és társai ellen vesztegetés miatt folyó nyomozás ügyében jártak nála, illetve cége irodájában a rendőrök.
   

Abban az ügyben Sz. Györgyöt - Sziebert Györgyöt, volt BKV-s jogi igazgatót - kötelességszegéssel, bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják. A vesztegetési ügy 2009. december 4-én pattant ki, amikor a rendőrség házkutatást tartott a BKV Akácfa utcai székházában. A rendőrök először egy informatikai szerződést kerestek. A feltételezés szerint a 28 millió forintos szerződésből osztottak vissza a gyanúsítottak több millió forintot, ezt vehette át aznap egy óbudai mélygarázsban a vesztegetés közben tetten ért Sziebert György.
       
Az üggyel összefüggésben Rényi-Vámos Krisztinát, a Budapest Airport Zrt. akkori jogi vezetőjét és Sziebert Györgyöt letartóztatták. Mindkettőjüket bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Sziebert eddig házi őrizetben volt, Rényi-Vámossal szemben lakhelyelhagyási tilalom volt érvényben.
   
A Zóna Taxi 2010 decemberig volt a Ferihegyi repülőtér taxiszolgáltatója. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. az év október elején írta ki a taxitendert, amelyet november közepén a Főtaxi nyert meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.