Ellehetetlenül a warez?

Magától zárt be egy népszerű torrentoldal

Szokatlan fordulatra került sor a letöltések történetében: az egyik legnépszerűbb torrentportál, a TorrentSpy fogta magát, és bezárt. Önszántából, némiképp a felhasználókat védve - de direkt ítélet nem kötelezte őket erre.

2008.03.28 19:45ma.hu

Azok, akik betevő torrentfájljaikat a TorrentSpytól szokták beszerezni, meglepő üzenetet találhattak az oldalon: a portál üzemeltetői maguktól úgy döntöttek, bezárnak. Az ok az ellenséges jogi környezet - értsd: a szerzői jogok elszánt amerikai védelmezői, akik folyamatosan a torrentoldalak megregulázásán dolgoznak, és attól sem hatódnak meg, hogy az oldalon semmilyen illegális tartalom nem fellelhető - azok a fájlok igen, amikkel ezek a tartalmak elérhetővé válnak, így szerintük az oldal semmivel sem ártalmatlanabb - és tulajdonképp mondnak valamit.

Az Amerikai Mozgókép Szövetség már két éve perli az oldalt, és azt más sikerült elérnie, hogy Amerikából az oldal már nem látogatható. A következő lépés az lett volna, hogy az oldal üzemeltetői átadják a felhasználói műveleteket rögzítő naplókat - mert a logolás már korábban kötelező lett számukra.

Nem nehéz kitalálni: a naplók segítségével megtalálhatók lettek volna a letöltögetők, akiken valószínűleg megpróbálták volna behajtani a ki nem fizetett jogdíjakat. Ezt előzte meg az oldal megszüntetése.



Tulajdonképp még örülhetünk is - márt ha nem a képfájlvadász oldalon keresgéltünk, hanem itt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.