Letöltés és közlekedés

CarTorrent: igen, autók és BitTorrent

Aki már hallott a BitTorrentről (nem akarjuk az illegális letöltést reklámozni, Linux-disztribúciók telepítőlemezéhez is remek megoldás), nagyjából sejtheti, mi is az a CarTorrent. Ha mégsem, segítünk: új kommunikációs megoldás, a közlekedés megkönnyítésére.

2008.01.22 15:05ma.hu

Az UCLA első hallásra meglepő projekten dolgozik - az ügy komolyságát csak a partnercégek, a BMW és a Toyota jelzik. Az ötlet 5,9 gigahertzes vezeték nélküli hálózaton megvalósított kommunikációt jelent a kocsik közt, 100-300 méteres körzetben. A bevezető időszakban az autók navigációs információkat, különböző szolgáltatásokat (reklámok - mi más, és egyebek), továbbá kameráktól származó hasznos információkat (traffipaxok, rendőri ellenőrzések) osztanának meg egymással (hasonlóan, mint a jól ismert P2P megoldás).

A rendszer használata (ha majd egyszer működni fog, 2012 előtt nem nagyon valószínű) 500 dollárba kerül majd, ami nem egyszerűen infómegosztást jelent majd - hanem komplett kommunikációs rendszert, ami krízishelyzetekben lehet különösen fontos - az emígy összeálló kollektív tudás valószínűleg hasznosabb lehet, mint az egyéni ismeretdarabkák.

De eddig még sok víz lefolyik a legkülönbözőbb folyókon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.