11 millió előfizetés

KSH: tovább emelkedett a mobiltelefonozás és csökkent a vezetékes

Az előző negyedévhez képest 2010 március végére 0,8 százalékkal 11,88 millióra emelkedett a mobil telefon-előfizetések száma, miközben a vezetékes fővonalak száma 1,6 százalékkal 3,01 millióra esett vissza - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a csütörtökön közzétett gyorsjelentésben.

2010.06.10 13:24MTI

A vezetékes telefonvonalak száma 2009 első negyedéve óta enyhén gyorsuló ütemben csökken annak ellenére, hogy egyre több vállalkozás kínál vezetékes hívásszolgáltatást. Ugyanakkor megfigyelhető a mobilpiac telítődése is, mert egy év alatt a mobiltelefon-előfizetések száma 230 ezerrel esett vissza. 

Az időszak végén 100 lakosra mindössze 30,1 vezetékes- és 118,7 mobil-előfizetés jutott. Az első negyedévben egy mobil-előfizetésre átlagosan 157 beszélgetés jutott, tízzel kevesebb a múlt év utolsó negyedévéhez képest. Ugyanakkor a vezetékes telefonokon 144 beszélgetés zajlott, eggyel több az előző negyedévinél. 

Éves összehasonlításban viszont az egy mobil-előfizetésre jutó beszélgetések száma 151-ről nőtt hattal, míg a vezetékes vonalakon kilenccel csökkent. Percben mérve a telefonbeszélgetések 74,48 százaléka mobiltelefonon zajlott, de ez 0,52 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévinél. Ugyanakkor percben számolva 2,36 százalékkal kevesebb beszélgetés volt mobiltelefonon. 

A vezetékes telefonon a beszélgetések perben számolva 0,6 százalékkal emelkedtek. Folytatódott az internetpiac bővülése. Az internet-előfizetések száma a negyedév alatt 3,7 százalékkal 2,91 millióra emelkedett, ami mérsékeltebb éves emelkedés a 2009 negyedik negyedévi - felülvizsgált - 7,9 százalékos növekedéshez képest. A mobil internet-előfizetés 3,9 százalékkal 969 ezerre nőtt. 

A legnagyobb arányban, 17,5 százalékkal változatlanul az olyan internet-előfizetések száma növekedett, amely helyi hálózaton, illetve bérelt vonalon működik. A piac változatlanul koncentrált: 18 cég birtokolja az előfizetések 90 százalékát. 

Az internet szolgáltatók nettó árbevétele 2010 első negyedévében 35,12 milliárd forint volt, 0,6 százalékkal több, mint 2009 utolsó három hónapjában és 1,7 százalékkal kevesebb, mint 2009 azonos időszakában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.