Ha autót vezetsz, ne írj, ne olvass, ne beszélj!

Évente 1,6 millió balesetet okoz a mobiltelefon

Másfél milliónál több baleset történik az Egyesült Államokban azért, mert az autó vezetőjének figyelmét leköti, hogy telefonál, SMS-üzenetet olvas vagy ír.

2010.05.14 13:41MTI

Az amerikai ortopéd sebészek most megelégelték az ebből eredő túlmunkát, és országos mozgalmat szerveztek az értelmetlen baleseti kockázat csökkentésére.

Az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiája több hasonló egészségügyi szervezettel összefogva a média útján figyelmezteti az autósokat, hogy "SMS soha, ha vezetsz!".

Felhívásuk azért vált égetővé, mert az amerikaiak, különösen a fiatalok, a volánnál ülve nem csak telefonálnak, de rendszeresen írnak és olvasnak SMS-üzeneteket.

A közérdekű tájékoztatás 1500 újságban és képeslapban jelenik meg, de a tévécsatornák is rendszeresen ismétlik.

"Az, hogy autózás közben a figyelem elterelése halálhoz vezet, olyan megdönthetetlen tény, amellyel naponta szembesülünk" - mondta John J. Calaghan, az akadémia elnöke.

A statisztikák riasztó adatokkal szolgálnak. Az autóbalesetek 28 százaléka - évente 1,6 millió eset - a mobiltelefonok használatának következménye. A telefonálás nem csupán azért növeli a baleset esélyét, mert a sofőr fél kézzel fogja a kormányt, hanem gondos vizsgálatok tanúsága szerint a beszélgetés elsősorban a figyelmét köti le.

Már évekkel ezelőtt tanulmány igazolta, hogy vezetés közben a telefonálás ugyanolyan veszélyes, ha kihangosított készüléket használnak, mint amikor a volán mögött ülő a füléhez szorított telefonba beszél.

A vezetés biztonságával foglalkozó szervezet legújabb mérései szerint az SMS-üzenetek küldése és fogadása mindennél veszélyesebb: ilyenkor 23-szor nagyobb a baleset kockázata a figyelmes vezetéshez képest. Ugyanis SMS írása vagy olvasása közben az autóvezető 4-6 másodpercig a forgalom helyett a telefonját nézi.

Ez a legnagyobb megengedett sebességnél azt jelenti, hogy a jármű 144-216 métert robog anélkül, hogy a sofőr az utat figyelné.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.