34 millió telefon

Szabványosítják a mobiltelefonok szoftvereit Japánban

A négy legnagyobb japán elektronikai vállalat a mobiltelefon szoftverek szabványosítása mellett döntött, hogy az egységesítésből eredő költségcsökkentés mellett a versenyképességet is növelni tudják - írja a Nikkei japán gazdasági napilap.

2010.04.26 11:06MTI

A beszámoló szerint a Sharp, a Panasonic, a Fujitsu és a NEC újgenerációs telefonjaikban kívánják alkalmazni az NTT DoCoMo animáció és zene megjelenítésére fejlesztett szoftvertét. Az egységesített szoftverrel szállított telefonok várhatóan jövő tavasztól kerülnek piacra.

A jelentősebb elektronikai vállalatok saját, egyedi fejlesztésű szoftverkörnyezetet használnak, a szabványosítás bevezetésétől viszont a fejlesztési költségek 50 százalékos csökkenését remélik. A napilap szerint egy új mobiltelefon kifejlesztése általában egy-két évig tart, és 20-30 milliárd jenbe (42-63 milliárd forintba) kerül. Az egységesítésben részt vevő gyártók azt remélik, hogy a helyi piacok megtartása mellett külföldi jelenlétüket is növelni tudják.

A márciusban lezárult gazdasági évben a négy japán elektronikai vállalat összesen 34 millió mobiltelefon értékesített, ezeknek a készülékeknek közel a 70 százaléka japánban talált gazdát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.