Nem éri meg csalni a neten

Három év börtön hamis Facebook-profilért

Három év börtönbüntetésre ítéltek Marokkóban egy fiatal informatikust, aki VI. Mohamed marokkói király öccsének nevében hozott létre profilt a Facebook közösségi portálon.

2008.02.26 12:30MTI

Fuad Murtada ezenkívül 1300 dollárnak megfelelő marokkói dirhamot is köteles megfizetni büntetésül "a herceg személyazonosságának bitorlásáért". Az elítélt azt hozta fel mentségéül, hogy nagy tisztelője a hercegnek, és az álprofilt csak viccnek szánta.

Murtada szimpatizánsai kampányt indítottak az interneten, és levélben kérték a hercegtől: kegyelmezzen meg az elítélt informatikusnak. Több marokkói blogíró "sztrájkba" kezdett, és felfüggesztette internetes naplójának frissítését tiltakozásul a bíróság határozata ellen.

Az 1999 óta hatalmon levő VI. Mohamed alapvetően az észak-afrikai királyság modernizálására törekszik. Ennek jegyében például hét női minisztert nevezett ki a kormány tavaly októberi átalakítása alkalmából.

Számos marokkói internetező ugyanakkor elégedetlen a világhálót sújtó korlátozásokkal. Tavaly májusban például tisztázatlan körülmények között leállt a YouTube internetes videomegosztó honlap az országban. A legnagyobb marokkói internetszolgáltató szerint a honlapot azonban nem letiltották, hanem műszaki hiba okozta a leállást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.