"Kiherélték" a Mininovat

Komoly csapás érte a torrentezőket

Az egyik legnépszerűbb torrent weboldal működését legális keretek közé szorították.

2009.11.28 19:05ictpress

A hollandiai székhelyű Mininova minden olyan torrentet eltávolított a website-járól, mely esetlegesen sértené a szerzői jogi törvényeket. Mindez annak a következménye, hogy a holland kerületi bíróság három hónappal ezelőtt arra kötelezte a céget, hogy felhasználói elől tüntesse el a szerzői jogvédelem alá eső anyagokat.

Tény, hogy a Mininova nem szűnt meg létezni, azonban a mostani döntés következtében gyakorlatilag teljesen kiherélték, hiszen a rajta keresztül elérhető tartalmak mennyisége jelentősen megcsappant. A site mostantól csak legális tartalmakat szolgáltat, így ha például valaki beírja a keresőbe, hogy "Terminator Salvation", vagy, hogy "Star Trek", annak csupán néhány podcastot, vagy filmelőzetest dob ki a rendszer.

"Örömmel tölt el bennünket, hogy a Mininova immár legális célokra használja fel a BitTorrent technológiát. Mi nem az új technológiák ellen vagyunk, hanem az ellen, amikor valakik ezeket a technológiákat illegális célokra próbálják meg felhasználni" - nyilatkozta az egyik holland kalóz-ellenes szövetség vezetője.

A Mininova munkatársai egy blogbejegyzésben csupán annyi kommentárt fűztek az ügyhöz, hogy a korábbi bírósági határozatot egyszerűen nem lehetett megkerülni, és le kellett venni az oldalról a kényes tartalmakat. Annak lehetőségét azonban nem zárták ki, hogy esetlegesen fellebbezni fognak a bíróság döntése ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.