A Pirate Bay szervereinek leállítása drámai lenne

Összeomolhat a BitTorrent?

Bár a felhasználók mindeddig úgy hitték, hogy a napi több petabájtnyi adatforgalmat bonyolító BitTorrent gyakorlatilag elpusztíthatatlan, egy újabb kutatás azonban rávilágított a rendszer gyenge pontjára.

2009.02.18 13:00HENT

A The Pirate Bay szervereinek leállításával a feltöltött torrentek közel fele veszne el, míg a kisebb P2P oldalak összeomlanának a túlterheltségtől – írja a TorrentFreak. A Delft Műszaki Egyetemhez tartozó Tribler P2P team kutatása szerint a BitTorrent sokkal érzékenyebben reagálna a nagyobb szerverek leállítására, mint ahogy ezt eddig bárki gondolta volna. Raynor Vliegendhart kutató megállapításai szerint ugyanis a The Pirate Bay-en keresztül érhető el a torrent fájlok mintegy fele. Ez a portál a legnagyobb a BitTorrent-hez kapcsolódó torrent-megosztók közül.

A program használói körében több mint ötmillió peer számára kizárólagos, további ötmillió számára a The Pirate Bay az elsődleges tracker. Ez a domináns pozíció jelenti azonban a BitTorrent gyenge pontját. Vliegendhart szerint, a The Pirate Bay megszűnése a többi kisebb, kapcsolódó torrent oldal összeomlását jelentené, mivel azok a le- és feltöltési csomópontok átkapcsolása miatt nem bírnák a hirtelen jött a terhelést.

A fájlcserélők aggodalma valós, hiszen február 16-án vette kezdetét Svédországban a The Pirate Bay ellen indított bírósági per, melynek eredményeképpen akár le is állíthatják az oldal nyolc, az országban működő szerverét. Az ügyben két évig tartó rendőrségi nyomozás eredményeképp négy személyt állítottak bíróság elé szerzői jogok megsértésében való közreműködés vádjával A jogtulajdonosok mintegy 100 millió dollár kártérítést követelnek.

A The Pirate Bay minden erejét megmozgatva készül a precedens értékűnek tekinthető perre. A tárgyalás hanganyagát élőben közvetítik majd az interneten keresztül, a felhasználóikat pedig arra kérik, hogy minél szélesebb körben terjesszék az ezzel kapcsolatos híreket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.